BOSANSKA KRUPA: Decembar u Centru za kulturu

Home

BOSANSKA KRUPA: Decembar u Centru za kulturu


Iako je do smjene dvije godine ostalo više od dvadeset dana,već uveliko se osjeća da je 2012. godina na pragu.Organizacije,ustanove spremaju svoje završne izvještaje,sumiraju učinjeno,nagrađuju najbolje.Oni koji mogu obezbijediti sredstava ugovaraju i skromne zabave za svoje uposlenike ,kao novogodišnje poklon-paketiće za najmlađe.Kao i svake godine,centar događanja namijenjenih svim građanima biće u Domu kulture Bosanska Krupa. Brojni kulturni sadržaji obogatiće decembar na području bosanskokrupske općine,a na njihovoj raznovrsnosti pozavidjeli bi joj i veći i kulturno jači gradovi.

Već četrnaestog decembra građani i građanke općine Bosanska Krupa imaće priliku gledati komediju pod nazivom „Sex,život,bijeli luk“,pozorišnu predstavu subotičkog teatra koja je ,za veoma kratko vrijeme ,na prostoru šire regije, zabilježila impozantnu gledanost.

Dva dana kasnije,od šesnaestog decembra,u tri večeri,po 21. Put biće održan tradicionalni festival za djecu i omladinu,pod nazivom „Djeca pjevaju hitove“. Uz učešće lokalnih estradnih umjetnika, planirano je da se u završnoj večeri takmiči trideset mladih pjevača i pjevačica,a kao i svake godine nagrade najboljim obezbjediće privredne organizacije i pojedinci sa područja bosanskokrupske općine.

U decembru,na samom kraju rezerviran je ovih dana i termin za svečanost kojom će udruženje , formirano u martu ove godine,a koje nosi ime Reisa Džemaludina Čauševića,obilježiti 141. godišnjicu rođenja ovog, bosanskokrupskog i velikana naše zemlje. Uz prigodna sjećanja,visoke goste iz vjerskog i javnog života,od kojih posebno treba istaknuti najavu dolaska profesora Enesa Karića,u sklopu ovog obilježavanja planiran je nastup poznatog hora cazinske medrese „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Cazina.

Veče koje posebno čekaju svi bosanskokrupski građani,veče kada je zdanje Doma kulture ispunjeno do posljednjeg centimetra i kada je zasigurno najradosniji i najraspjevaniji javni prostor,poznato veče sevdaha,i ove godine biće održano dvadeset i devetog decembra. Na četrvrtoj smotri sevdaha ,uz sve lokalne izvođače,i izvođače iz susjednih općina,nastupiće i poznati muzičar Adi Busuladžić.

Tridesetog decembra u bosanskokrupskom Domu kulture najradosniji će biti najmlađi,jer će Djeda Mraz uručiti im prigodne poklone,uz prigodan kulturno-zabavni program i pod pokriviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića.

Za kraj ovog pregleda događanja iz oblasti kulture ostavili smo i ono što Krupljane i Krupljanke čeka u novogodišnjoj noći. I ove godine biće organiziran doček na otvorenom,a u kulturno-zabavnom programu nastupiće Tambure sa Une i gotovo svi mladi i stariji izvođači koji se bave muzikom,a postoji mogućnost da mlade obraduje i bihaćka grupa Storija.


U svakom slučaju ,decembar je prepun kulturnih događanja za koje će se maksimalno angažirati uposlenici Centra za kulturu,ali i nesebično darovati naši sugrađani. Sadašnja finansijska situacija uopće predodredila je da se sve ove manifestacije organiziraju i provedu sa minimalnim sredstvima,a uz obavezu i ljubav prema gradu ,to je ovakim raznovrsnim programom uspjelo i uposlenicima i suradnicima kulturnjaka u bosanskokrupskoj općini.

mojusk.ba

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 12:47

Facebook komentari

Back to top