Bosanska Krupa: Planinari pohodili izvor Krušnice

.
U organizaciji Planinarskog društva “Grmeč” iz Bosanske Krupe u proteklu subotu je održana tradicionalna planinarska šetnja pod nazivom “Pohod na Šujnovac i Krušnicu”, a u sklopu ovog događaja sudjelovalo je oko 300 planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Šira okolina Bosanske Krupe je raj za planinare, a jedna od najljepših uređenih planinarskih staza je ona koja se proteže od brda Šujnovac do izvora Krušnice, jedne od najljepših rijeka u našoj zemlji. Staza je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom, pa se često na njoj mogu sresti šetači.Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem uljepšaju život”, kaže Kenan Saračević, predstavnik pomenutog društva. Krajnja destinacija učesnika pohoda bio je planinarski dom koji se nalazi u blizini Krušnice, koja izvire ispod obronaka Grmeča, nedaleko od Bosanske Krupe.

 

Ova smaragdna ljepotica se na kraju svoga toka, čija dužina iznosi sedam kilometara, ulijeva u Unu, protičući kroz bajkovitu prirodu ukrašenu gustim zelenim šumama.