Bosanska Krupa u prijektu IFAD-a za razvoj infrastrukture i poljoprivrede

Home

Bosanska Krupa u prijektu IFAD-a za razvoj infrastrukture i poljoprivrede


Bosanska Krupa, Bužim i Bosanski Petrovac tri su od 27 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine obuhvaćenih projektom za razvoj ruralne infrastrukture i pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Projektom IFAD 6 novac će biti usmjeren na podršku razvoju ruralnog biznisa, a ciljna grupa su mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu.

Očekuje se da će projekt dovesti do povećanja prosječnih prihoda domaćinstava koja se bave poljoprivredom.

Ukupna sredstva planirana za finansiranje šestog IFAD-ovog projekata razvoja biznisa u ruralnim područjima za BiH iznose 33 miliona KM, od čega će 64 posto sredstava biti uloženo za projekte u Federaciji BiH.

Vlada USK će dati potrebnu podršku da se realizira što veći broj projekata razvoja u ovim općinama koje su dobile priliku da povuku sredstva za gradnju infrastrukture, a poljoprivrednici priliku da ojačaju svoja gazdinstva kako bi od proizvodnje koje im osigurava tek egzistenciju napredovali do komercijalnog poslovanja.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović očekuje da će ovih dana biti raspisani javni pozivi nakon kojih se može pristupiti radovima.

Pored IFAD-a, općina Bosanska Krupa privela je kraju tendersku proceduru za niz lokalnih puteva u ukupnoj vrijednosti od 450 000 KM. U pripremi je već sedmi IFAD-ov projekt razvoja ruralne konkurentnost koji će i djelovati na cijelom području BiH i šansu će dobiti sve općine koje budu imale kvalitetne projekte.

 

(Izvor: Krupljani.ba)

Topic
Objavio: Ned, 10/09/2017 - 13:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top