Bosanska Lejdi Di, Sanela Dženkins - od izbjeglice do milionašice

Sarajka Sanela Dženkins (Jenkins) ljetuje u Hrvatskoj, a tamošnji mediji ovih su dana zabavljeni njenom izjavom da želi postati predsjednica Bosne i Hercegovine.

Bosanska Lejdi Di, kako tepaju Dženkins, svakako je intrigantna žena, koja je od izbjeglice iz ratnog Sarajeva postala milionašica. 

Njen privatni život često je na meti tabloida još od razvoda s moćnim bankarom Dženkinsom, koji ju je doveo do britanskog društvenog vrha.

Rođena je 1973. godine, djevojačko joj je prezime Ćatić, odrasla je u sarajevskom naselju Alipašino Polje, izgrađenom početkom 80-ih godina kao naselje solidarnosti. Otac joj je bio ekonomista, majka računovođa. U sarajevskom ratnom vihoru izgubila je brata Irnisa, prenosi Avaz.

Rat ju je odveo u Hrvatsku, a potom u London, gdje, priznat će kasnije, počinje ispočetka. Sama, s oskudnim znanjem engleskog jezika, krenula je stepenicu po stepenicu. Noćna škola, dnevni rad. Upisala je studij informatičke tehnologije na London's City Universityju. Među predavačima bio je i moćni bankar Rodžer Dženkins (Roger Jenkins). 

Vjenčali su se 1999. godine.

Već tokom studija Sanela se počela baviti privatnim biznisom, a brak s uglednim bankarom doveo ju je do samog vrha.  

No, svoju Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo nikad nije zaboravila. U spomen na brata Irnisa 2002. s roditeljima i njegovim prijateljima osnovala je fondaciju koja pomaže izgradnju bolnica, škola, sirotišta... Nije imuna ni na nevolje širom svijeta, pa je svijet obišla i vijest kako je uz pomoć čuvenog holivudskog glumca Šona Pena (Sean Penn) donirala milion dolara za pomoć žrtvama potresa na Haitiju 2010.  

U braku s bankarom Dženkinsom dobila je sina i kćerku. Idila je završena 2009. godine. Razvod je bio tajan. Britanski su mediji pisali da su se rastali kao prijatelji. Špekuliralo se da je iz braka Sanela izašla kao bogatašica. 

No, kao mudra poslovna žena, ona je u dopisu britanskim medijima iskoristila trenutak i spomenula kako je na američko tržište lansirala energetsko piće.

To je bio i jedan od razloga privremene selidbe u SAD. Najprije kupuje kuću na Beverli Hilsu. Ubrzo se oko nje okuplja holivudska krema, glumci, pjevači, manekeni. Svoja poznanstva vješto koristi za humanitarni rad.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini i u interesu Bosne i Hercegovine koristi svoje veze. 

Negdje između redova ostat će njene zasluge za oslobađanje Ejupa Ganića iz zatvora u Londonu te generala Jovana Divjaka u Beču. Dženkins nikada o tome nije htjela pričati javno, pa ni o glasinama da je uplatila za Ganićevo oslobađanje 200.000 funti jamčevine.

Svjetski mediji Sanelom se opet bave ovih dana. I to zbog njenog novog partnera, uspješnog muzičara Ašera Monro Buka (Asher Monroe Book). On je od Sanele mlađi 16 godina.