Bosanski Petrovac: U septembru počinje izgradnja katoličke kapele

U Bosanskom Petrovcu u septembru će početi izgradnja katoličke kapele.

Tri crkve

Kapela će se graditi po idejnoj zamisli projektanta Isaka Medića iz Sarajeva.

Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Bosanskom Petrovcu dobit će nakon dugo vremena svoj zatvoreni bogoslužni objekt.

Na području Bosanskog Petrovca postojale su u 20. stoljeću tri katoličke crkve – crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, porušene 1941. godine, i crkva Sv. Petra u samom centru grada, porušena 1949., kada i ona drvarska.

– Budući da je zemljište u centru Petrovca na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon Drugog svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano, a poslije na njemu izgrađeni drugi objekti, kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje – otvoreno daleke 1903. godine – kaže don Davor Klečina, župnik drvarski.

Temeljito čišćenje

Dodaje kako je groblje više od sedamdeset godina bilo devastirano i zapušteno, da bi ga 2016. temeljito očistili i ogradili i na njemu prvi put slavili misu. Bila je to ujedno i prva katolička misa u Bosanskom Petrovcu nakon sedamdeset pet godina.

– Hvala načelniku, ali našim sugrađanima Petrovčanima pravoslavne i islamske vjeroispovijesti što su također podržavali ove ideje, ali i konkretno pomogli – naglasio je župnik Klečina.