Bosanskoj Krupi prijete poplave: Vodostaj Une u 13 sati 278 cm a kritično na 290 cm

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jutros u 8.00 sati je iznosio 272 cm, u 11.00 sati 276 cm a odbrana od poplava je na 290 cm. Vodostaj rijeke Krušnice je na 351,5 cm, dok je u Otoci vodostaj Une na 292 cm. Svi vodostaji bilježe tendenciju rasta i zbog toga su ekipe na terenu, vreće se pune pijeskom i prave zaštitni bedemi, a u poslijepodnevnim satima održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.     

 

Krušnica se izlila iz svog korita i plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima poput garaža, štala i hambara.Svetinja također, ali su preduzete sve mjere zaštite kuća. Bukovska je zaštićena prije nekoliko dana. Baštra se izlila na poljoprivredno zemljište. Pijesak je pripremljen i vrše se mjere zaštite od prodora vode u stambene objekte u Kajtezima, Bukovskoj, Svetinji, Redžićima, Bihaćkoj ulici.                                                            

 

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

 

„Općina, komunalno preduzeće i civilna zaštita su već poduzeli određene mjere, na nekoliko lokacija smo odvezli vreće i pijesak, građani se već pripremaju za plimni val i eventualne poplave. Imamo još neke lokacije koje pratimo i tu ćemo vjerovatno danas u toku dana reagovati, također odvesti pijesak i vreće. Nadamo se da do poplava neće doći, ali mi moramo biti spremni. Posljednjih godina smo mnogo radili na unapređenju civilne zaštite i zbog toga smo spremni dočekati najviše vode“, istakao je komandant OŠCZ Armin Halitović.

 

Sjednica OŠCZ je u stalnom zasijedanju, sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog preduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasnih društava su trenutno na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama a to su Uzune, Mašići, Svetinja, Baštra, Voloder i Redžića ulica.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa