Bose i pretučene iz Hrvatske vraćaju nas na Vučjak

Jedan od hiljadu migranta u Bosni i Hercegovini zatraži azil od naše zemlje, ne samo formalno kako bi kupio vrijeme dok se ilegalno ne prebaci do Evrope nego da bi bukvalno ostao ovdje.

Među takvima je Selman iz Pakistana, koji kaže da se njegov otac u ratu borio za BiH, piše Oslobođenje.ba.

EU nas razumije

- Pričao mi je kako je ovo lijepa zemlja, ali dok nisam to i sam vidio, nisam mogao ni da zamislim. Ljudi su dobri, pomažu nam. Ipak, kada sam podnio zahtjev za azil, rekli su mi da moram čekati, a sad se na Vučjaku nemam kome obratiti, ispričao nam je Selman.

Vučjak, kojeg IOM ni EU ne prihvataju kao rješenje jer je lociran na staroj i zatvorenoj deponiji smeća, ostaće aktivan i nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika naše zemlje i Evropske komisije u Bruxellesu.

Mujo Koričić i Nermin Kljajić, komesar i ministar MUP-a USK-a, kažu nam da će i dalje na njega smještati nezbrinute migrante zatečene u Bihaću. Ne odustaju ni od zahtjeva da se Bira i Miral u dogledno vrijeme potpuno zatvore. Rješenje treba da iznađu Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti i to do septembra, kada će specijalni izaslanik EU doći da vidi rezultate dogovora.

Ostatak BiH moraće da primi izbjeglice i migrante kao i USK, kampovi će biti pod državnom ingerencijom koja treba kontrolisati cijeli proces. Tako se neće moći desiti da se u BiH pojavi tražitelj azila, da tvrdi da se njegov otac borio za našu zemlju a da je njegov život u domovini ugrožen, samo da bi završio na Vučjaku od kojeg i država i EU okreću glavu.

Kako nam je kazao ministar Kljajić, Krajišnici ipak nisu bili pod pritiskom u Bruxellesu.

- Oni nas razumiju i znaju da država BiH taj teret treba rasporediti, ističe Kljajić.

Uz rasterećenje kantona, iz EU traže i bolju koordinaciju sa državnog nivoa, potvrdio nam je i komesar Koričić. Do septembra, tačnije, dok država BiH ne odredi lokaciju van USK-a, komesar kaže da će operativna grupa i dalje koristiti Vučjak. A samo je troje stranaca koji na Vučjaku fizički pomažu migrantima te sakupljaju donacije i to na svoju ruku. To su ljekari Karin Tschare-Fehr i Arye Wachsmuth i humanitarac Dirk Planert.

Vrtimo se ukrug

- Imamo jednog migranta koji neće dugo, ima tumor. Zamislite da vas iza granice uhvati policija i prebije, uzme vrijednosti i natjera vas da se bosi preko planine vratite u Bihać, odakle vas samo sprovedu na deponiju Vučjak, i tako ukrug, poslao je Dirk jučer poruku sa Vučjaka.

Septembar nije daleko, ali samo za one koji mogu izdržati da ga živi dočekaju. A otpor hrvatske policije i dalje je vrlo snažan.