Bosna i Hercegovina i Turska dogovorile uzajamno priznanje i zamjenu vozačkih dozvola

.
Bosna i Hercegovina i Turska danas su potpisale sporazum o uzajamnom priznanju i zamjeni vozačkih dozvola. Osim toga, potpisana su još dva bilateralna sporazuma.

Kako su saopćili iz državnog Ministarstva komunikacija i prometa, ministar Vojin Mitrović je potpisao sporazum kojim su se države obavezale na uzajamno priznanje i zamjenu vozačkih dozvola.

 

Kao osnovni razlog za potpisivanje ovog sporazuma je naveo želju da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

 

Iz spomenutog ministarstva su napomenuli da je potpisan i sporazum o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, a što se odnosi i na gradnju autoputa od Sarajeva do Beograda. Ministar Mitrović je ocijenio da će se njime poboljšati infrastrukturna povezanost ne samo u ove dvije zemlje, već i šire.

 

Saopćeno je i da je potpisan i Memorandum između Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Turske o saradnji na promociji investicija.

 

Sporazumi su potpisani tokom posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u Ankari.