Jadranka Kosor: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali u BiH, zaslužujete bolje od trenutnog stanja

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor, zahvaljući čijim reformama je susjedna zemlja uspjela postati članica Evropske unije, kazala je za Klix.ba kako joj srce uvijek posebno zaigra kada se spomene BiH. S Kosor smo razgovarali o odnosu hrvatskih vlasti prema izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i o generalnom stanju u regiji.

Što se tiče odnosa među zemljama Zapadnog Balkana, Kosor smatra kako bi se moglo puno više uraditi s obzirom na to da je situacija veoma komplikovana. 

“Nisam sigurna na koji način se uopće može govoriti o nekoj prosperitetnijoj budućnosti. Umjesto da se situacija poboljšava ne dešava se uopće mnogo stvari koje možemo smatrati pozitivnim. Dakle, stalno ponavljam da je za rješavanje problema unutar država i među državama jednostavno potrebna smjena generacija i dolazak hrabrih ljudi", rekla je Kosor. 

Ona ističe da neke od problema koji se talože godinama nije lako riješiti i da je za takvo nešto potrebno preuzeti odgovornost i imati hrabrosti pa se uhvatiti ukoštac s krupnim problemima. 

"Tu mislim i na odnose u BiH, dakle i na izmjene Izbornog zakona BiH, kao i na brojne druge probleme. To se odnosi i na ulogu susjeda. Čini mi se da bismo i mi koji smo članica EU mogli i morali uraditi više i iskrenije nego što se to radi. Međutim i kod nas u Hrvatskoj je taj entuzijazam opao nakon ulaska u Evropsku uniju", kazala je Kosor. 

Kako kaže, da je neko pitao prije deset godina kakva će situacija biti 2018. godine sigurno bi predviđala bolje odnose među državama. 

"Prije deset godina bila bih uvjerena da će 2018. godine biti riješeno pitanje granica i to bilateralno. Ipak, činjenica je da je to danas negdje na početku i što je najgore ne nazire se kraj", rekla je Kosor. 

Na pitanje šta misli o međunarodnoj arbitraži ukoliko se ne postignu bilateralni dogovori između BiH, Hrvatske i Srbije, Kosor je kazala da su svi vidjeli kako je završila arbitraža između Hrvatske i Slovenije.

“To je bio dobar projekt u kojem sam i sama učestvovala. Međutim, projekt je kontaminiran zbog nedopuštenih aktivnosti Slovenije. Sada smo nigdje. Opet smo se vratili na početak s tim što je politička situacija zagađenija nego što je bila. Ja nakon svih ovih iskustava počinjem smatrati da mi takve probleme možemo riješiti sami. To uopće nije teško. S BiH je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman potpisao sporazum o granici, ali to nikada nije ratificirano. Spominjem Tuđmana jer se mnogi na njega pozivaju, a kada je trebalo dovršiti ono što je on lično počeo onda se to ne dovršava", rekla je Kosor.

Ona smatra da bi Hrvatska u slučaju BiH trebala iskreno podržavati evropski put naše zemlje, ali i ostalih zemalja na Balkanu, jer je to jedini garant trajnog mira u regiji. 

"Dakle, podržavati evropski put, ali bez ustupaka. Taj put može biti ubrzan, ali se reforme moraju provesti. To se ne radi zbog EU, već za dobro vlastitog naroda. Za to su sposobni političari koji imaju hrabrost, jer politika uvijek diktira tempo", smatra Kosor. 

Bivšu predsjednicu Vlade Hrvatske pitali smo i o odnosu Hrvatske prema izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno miješanju susjedne zemlje u unutrašnju politiku BiH. 

“Ja sam zakleti legalista. Ako je bilo čiji ustavni sud donio odluku kojom se nalaže izmjena bilo kojeg zakona, taj zakon se mora izmijeniti. Zato i imamo institucije. Što se tiče sugestija koje dolaze iz Hrvatske, tu uvijek kada je riječ o BiH treba biti oprezan. Ja sam, kad sam bila predsjednica Vlade Hrvatske, nastojala paziti da se bilo kakva ustavna briga koju Hrvatska ima prema Hrvatima u svijetu pa i u BiH, ne može sprovoditi bilo kakvim miješanjem u unutrašnje poslove i patroniziranjem", rekla je Kosor. 

Ona je dodala da je situacija u BiH u krajnju ruku čudnovata jer postoje dobre veze predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji ne priznaje Sarajevo kao glavni grad BiH. 

Na pitanje o odnosu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prema BiH, Kosor je odgovorila da je ona puno puta dolazila u BiH, ali da bi to uvijek trebao biti nekakav korak naprijed. 

"Korak naprijed jeste bio dolazak u Ahmiće, međutim, u Ahmićima su bili i prethodni predsjednici Hrvatske poput Ive Josipovića. Mislim da je to dobar potez, ali je trebala otići i na druga mjesta. To je trebalo uraditi službeno i s jakom delegacijim, a ne u tišini", rekla je Kosor. 

Što se tiče čestih sastanaka lidera regiona, Kosor je kazala da gomila sastanaka ne mora donosi nikakav napredak, spominjući nedavnu trilateralu u Mostaru. 

"Na kraju sastanka treba reći šta je skinuto s dnevnog reda. Smatram da su posebno dobri sastanci vlada, ja sam imala zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Tu uvijek mora doći do nekog pomaka. Oni koji imaju ovlasti trebali bi imati zajedničke sastanke i rješavati probleme", kazala je Kosor. 

Istakla je da je BiH kompleksna država zbog čega se mora posebno voditi računa kako joj pristupiti. Kosor nam je ispričala da gaji posebne simpatije prema BiH i Sarajevu u kojem se uvijek osjeća sjajno. 

"Bila sam prije nekog vremena u Sarajevu i nisam mogla platiti nijednu kafu, čak ni na aerodromu. Jednostavno, srce mi uvijek jače kuca kad god se spomene BiH”, rekla je Kosor. 

Svim stanovnicima BiH, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i nacionalnim manjinama poručila je da svi oni zaslužuju bolje od ovoga.