Dodik: Bošnjaci su izmislili ANP

Legitimno predstavljanje je ozbiljan problem i mi političari iz Republike Srpske nećemo to prihvatiti, poručio je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nakon sastanka s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim na Jahorini.

"Narod je izabrao i mi samo treba da konstituišemo vlast. ANP je izmišljena stvar od strane bošnjačke političke elite kako bi se spriječilo formiranje zajedničkih institucija. Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Ja ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Savjet ministara to nije učinio iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje - u vremenu koje dolazi donosit ćemo svoje odluke. Ukoliko konstituisanje ne bude u trideset dana, vidjećemo, različite opcije postoje'', najavio je, prenosi N1.

On je Bosnu i Hercegovinu, potom, nazvao neuspješnim eksperimentom.

''Bosna i Hercegovina je neuspješan eksperiment. Prisustvo OHR-a govori o tome. Sam OHR je zloupotrijebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao. BiH je mogla biti uspješna zajednica. Ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR i oni koji stoje iza OHR-a, zapadne zemlje'', poručio je on.

Dodik je govorio i mogućnostima za djelovanje ukoliko vlast na državnom nivou ne bude formiranja u predviđenom periodu. Detaljnije o tome na OVOM linku.