Britanija, Francuska i Njemačka traže istragu o nestanku Khashoggija

Britanija, Francuska i Njemačka izdale su zajedničko saopćenje u kojem pozivaju vlasti Saudijske Arabije i Turske da sprovedu kredibilnu istragu o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

"Mora postojati kredibilna istraga kako bi se utvdila istina o tome šta se dogodilo, da se identificiraju oni koji su odgovorni za nestanak Jamala Khashoggija i da se privedu pravdi", navodi se usaopštenju ministara vanjskih poslova ove tri zemlje, prenosi Reuters.

Oni su poručili da su Khashoggijev nestanak shvatili krajnje ozbiljno.

"Podržavamo zajedničke saudijsko-turske napore po ovom pitanju i očekujemo vlada Saudijske Arabije pružiti detaljan odgovor. Prenijeli smo ovu poruku direktno saudijskim vlastima", navodi se u saopćenju.

Saudijska Arabija je ranije poručila da neće podleći prijetnjama ekonomskim sankcijama ili političkim pritiscima, a nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio "oštrom kaznom" ukoliko se ispostavi da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopćenju koje je objavila državna agencija, Saudijska Arabija navodi da će da će odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

Pad saudijske berze

AP navodi da se u saopćenju državne agencije Saudijske Arabije ne pominje direktno Khashoggi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat te zemlje u Istanbulu.

Američka agencija je prethodno izvijestila da je saudijska berza pala za više od 6,8 procenata nakon što je američki predsjednik zaprijetio oštrim mjerama.

Turske vlasti ranije su izrazile bojazan da je Khashoggi, saudijski novinar koji je radio za Washington Post i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je došao da podigne lična dokumenta.

Njega su, kako vjeruju turske vlasti, ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira. 

Saudijska Arabija, međutim, nije za sada pružila nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopće izašao.