Britanski parlament odbio drugi referendum o Brexitu

Britanski zastupnici glasat će večeras o tome hoće li tražiti odgodu Brexita, nakon što su dan ranije isključili mogućnost izlaska iz EU-a bez sporazuma.

Konzervativna vlada premijerke Therese May predložila je da se "razvod" s Unijom predviđen za 29. ožujka odgodi do 30. lipnja, pod uvjetom da zastupnici do 20. ožujka usvoje njezin sporazum s Bruxellesom.

Na dnevni red je uvršten i amandman o održavanju drugog referenduma koji je predložio dio oporbe - nova Neovisna grupa i proeuropski konzervativci okupljeni u kampanji Glas naroda, no nije dobio potrebnu većinu. Ideju održavanja novog referenduma podržalo je samo 85 zastupnika, 334 je bilo protiv.

Anna Soubury, zastupnica koja je nedavno izašla iz Konzervativne stranke, rekla je uočio glasanja da će sudbina tog amandmana ovisiti o tome hoće li ga poduprijeti laburisti, najjača oporbena stranka.

Glasnogovornik laburista Keir Starmer unaprijed je najavio da stranka neće poduprijeti prijedlog o novome izjašnjavanju građana.

'Suočeni s teškim izborima'

Premijerkin zamjenik David Lidington otvorio je raspravu u četvrtak riječima kako vlada nije željela odgoditi Brexit, ali je na to prisiljena pošto su zastupnici u utorak drugi put odbacili plan premijerke May.

"To znači da se moramo suočiti s teškim izborima", rekao je Lidington.

Ako se sporazum idući tjedan ne usvoji, Britanija će morati tražiti dužu odgodu, a vlada bi u dva tjedna u travnju morala održati niz probnih glasanja.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u četvrtak članice EU-a da podrže "dugu" odgodu Brexita, ako Ujedinjeno Kraljevstvo to zatraži, pod uvjetom da London promijeni "strategiju".

Tusk je to objavio nekoliko sati prije novog glasanja u britanskom parlamentu i tjedan dana prije summita EU-a 21. i 22. ožujka kojim će dominirati to pitanje.

Jedan europski dužnosnik kazao je da Tusk na umu ima odgodu od najmanje godine dana.

"Postoje samo dva načina da se napusti EU: sa sporazumom ili bez njega. EU je spreman za oba. Kako biste uklonili sporazum s pregovaračkog stola, nije dovoljno glasati protiv njega, nego morate pristati na sporazum", izjavio je neimenovani dužnosnik Europske komisije, a prenosi agencija AP.