BROJAČI KRVNIH ZRNACA

Home

BROJAČI KRVNIH ZRNACA


Jalovi sastanci prošlogodišnjih izbornih pobjednika u bobu liče jedan na drugoga i da se ne održavaju na različitim mjestima, ne bismo ih nikako mogli razlikovati. Predstavnici “šestorke” koja treba formirati vlast na državnom nivou već prije sastanka obznane – da se neće o ničemu moći dogovoriti!

To nimalo i ne čudi kad se na tim sastancima uglavnom prebrojavaju krvna zrnca, što je veoma zahmetli posao sa vrlo neizvjesnim rezultatom brojenja od strane svih brojača.

Dragan Čović i Milorad Dodik su se prvi našli nakon izbora i dogovorili zajedničku strategiju oko formiranja trećeg entiteta, u koji ne bi spadala Posavina i neki drugi dijelovi koje su Dodikovi predhodnici očistili od Hrvata.

Za tu rabotu im je potreban “legitiman” Hrvat, a to može biti samo onaj kojeg njih dvojica izaberu i postave na čelo Vijeća ministara i nijedan drugi.

Koliko su ova dvojica brojača krvnih zrnaca konzistentni vidi se na primjerima Komšić i Vlajki. Ovaj prvi je ušao u Predsjedništvo BiH sa najvećim brojem glasova, a izjašnjava se kao Hrvat po nacionalnosti.

Emil Vlajki se također sad izjašnjava kao Hrvat i kao takav je podpresjednik u manjem bh. entitetu, ali nije odolio da se ne pojavi na mitingu podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer je donedavno bio Srbin i Jevrej, a Srbin izgleda u duši i ostao. Ovaj neugledni čovječuljak koji i svojim izgledom neodoljivo podsjeća na kameleona, vjerno služi svojim nalogodavcima i mirne savjesti smatra Komšića nelegetimnim predstavnikom Hrvata.

Takav je Dodiku i Čoviću legitiman predstavnik hrvatskoga naroda, a gospodin Željko Komšić, koji se oduvjek izjašnjavao kao Hrvat, nije legitiman, zato što uz to dodaje da BiH smatra svojom domovinom. Ko sad može očekivati da će jednog dana svi brojači doći sa istim rezultatom prebrojavanja?

Pročitaju li ikad naši političari svoje izjave kad, recimo, insistiraju da se na mjestu direktora Elektroprivrede mora postaviti Hrvat, Srbin ili Bošnjak. Nije li njima nešto čudno u tim izjavama? Svugdje u svijetu treba za to mjesto imati odgovarajuće obrazovanje i menadžerske sposobnosti, a kod nas političku podobnost i tačno određen broj kvnih zrnaca odgovarajuće boje!

Čemu se nadati nakon sastanaka “šestorke” koji na put, o našem trošku, krenu sa već prebrojanim zrncima i unaprijed znaju da im se rezultati ne slažu?

/Kolumna objavljena u Dnevnom avazu/

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:04

Facebook komentari

Back to top