fbpx BROJE SE SATI DO BAJRAMA: Čiste se kuće i avlije, oblače mirisna odijela, pravi baklava

BROJE SE SATI DO BAJRAMA: Čiste se kuće i avlije, oblače mirisna odijela, pravi baklava

Home

BROJE SE SATI DO BAJRAMA: Čiste se kuće i avlije, oblače mirisna odijela, pravi baklava


Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nakon 29 dana posta, muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, s radošću u nedjelju, 25. juna 2017. godine, dočekuju prvi dan Ramazanskog bajrama.

Jedan je to od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana, koji u srcima vjernika ima posebno mjesto.

Sati do Bajrama počeli su se odbrojavati, i tradicionalno, počelo je čišćenje kuća i avlija, u kojem učestvuju svi članovi porodice. Ujedno se pripremaju i najbolja mirisna odijela za doček najdražeg gosta.

Bajramska sofra ili ručak tek je posebna priča. Najbolji stolnjak, najbolji pribor za jelo i najbolja i najukusnija bosanska jela. Nije to ručak kao bilo koji drugi, uglavnom je obilan bez obzira koliko članova porodica imala i sigurno nećete uspjeti sve pojesti.

A Bajrama nema bez baklave. To je jedno od najstarijih turskih jela, koje se pravilo još i u vrijeme Osmanskog carstva i koje još uvijek zauzima počasno mjesto za bajramskom sofrom.

Prvi dan Bajrama se uglavnom provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova. Tom prilikom se razmjenjuju čestitke i bajramluci, a narednih dana se obilaze komšije, dalja rodbina i prijatelji. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram banka ili bajramluk je također prepoznatljiva odlika i nešto čemu se djeca posebno raduju. Važno je naglasiti da je ovo praznik praštanja i izmirenja. Običaj je da se oni, koji su iz bilo kojeg razloga bili posvađani, izmire na Bajram.

 

(Cazin.NET)

 

 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 24/06/2017 - 12:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top