Brutalni snimci nasilja iz nevesinjske škole: “Naša djeca su nasilna jer društvo favorizuje nasilnike”

Nasilje
Zastrašujući snimci vršnjačkog nasilja ovih dana kruže društvenim mrežama, a akteri su djeca, osnovci iz Nevesinja.

Na snimku, koji je objavljen ovih dana na društvenim mrežama, vidi se iživljavanje nad djetetom koji leži na podu, a cijela situacija, što je najgore, odvijala se u učionici sedmog razreda.

Da problem postoji i da se rješava potvrdila je i direktorica Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje Mara Šaran.

„Pri samom saznanju odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena  je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još uvijek u toku“, rekla je Šaran, piše Top Portal

Dodaje da je i osoba koja je objavila snimke i imena djece, izložila opasnosti djecu i prijavljena je Policijskoj stanici Nevesinje.

Kako saznaje BUKA ovo nije jedini slučaj vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj školi  "Risto Proroković". Riječ je o drugom dijetetu, iz drugog odjeljenja koje grupa od 6 učenika već duže vrijeme zlostavlja. "Skidali su ga do donjeg veša, maltretirali", kaže naš izvor i dodaje da su se u ovaj slučaj vršnjačkog nasilja sada uključile i nadležne institucije. 

"Najčešće se nasilna djeca kazne samo smanjenjem vladanja, ali to ništa ne mijenja, nasilje se nastavlja. Problem je i što je nastavnicima oduzeta moć da kažnjavaju", ističe naš izvor i napominje da je u istoj školi u prethodnom periodu jedan slučaj vršnjačkog nasilja riješen tako što su roditelji žrtvu nasilja prebacili u drugo odjeljenje.

Šta se dešava u bh školama, zašto je sve više slučajeva vršnjačkog nasilja, da li su institucije zakazale?

Na ova pitanja za BUKU je odgovorio Elmedin Muratbegović, šef katedre za kriminologiju Univerziteta u Sarajevu.

Kako je istakao  činjenica je da se u odgojno-obrazovnim ustanovama jako malo radi sa mladima na temu njihovih prava i obaveza, različitih neprihvatljivih ponašanja ali i na kritičkom mišljenju.

“Ovaj nerad ustupa mjesto stihiji i inerciji, a ta stihija vuče za sobom obrasce ponašanja koje mladi eksponiraju, većinom imitirajući odrasle. Naša djeca su nasilna jer društvo favorizuje nasilje i nasilnike. U njihovim glavama je dominantna klauzula "bašmebrigizma" i odlučnog kretanja ka cilju bez odlaganja”, ističe za BUKU Muratbegović dodajući da su komentari na društvenim mrežama samim tim logičan slijed jer anarhija ima svoja pravila.

Polarizacija za i protiv je, naglašava, normalna u okolnostima sveopšteg nepoštivanja bilo kojeg autoriteta osim onog "jačeg".

Nažalost, vršnjačko nasilje još uvijek se ne prati na adekvatan način od strane institucija u velikom dilu naše zemlje. Izuzetak su, kaže, jedino Republika Srpska i Kanton Sarajevo- gdje je dosta dobro rješen koncept ranog otkrivanja, prijavljivanja i tretmana neprihvatljivih oblika ponašanja, ali i zaštite učenika: “Tu postoje jasne procedure koje su date u posebnim Pravilnicima o odgojno obrazovnoj podršci djeci. Ostali admistrativni dijelovi BiH su daleko iza ovog standarda”.

Samim tim sem Kantona Sarajevo i Republike Srpske, gdje posljednjih pet godina opada broj slučajeva vršnjačkog nasilja, za ostale dijelove Bosne i Hercegovine je nepoznanica da li vršnjačko nasilje opada ili raste iz godine u godinu.

Na kraju smo našeg sagovornika pitali I šta se mora učiniti da škole postanu sigurna mjesta za djecu: “Pokušati vratiti školama i odgojnu ulogu i kriticki se osvrnuti ns kvalitet nastavnog kadra koji nam priprema nove generacije za život. Da li je zaista ovo nivo koji garantuje buducnost !? Nisam siguran”.

Iako će mnogi reći kako je vaspitanje primarno roditeljska uloga, ne zaboravimo da isto tako preventivno trebaju djelovati i svi drugi faktori socijalizacije, kako ne bi bilo "praznog hoda" u vaspitnom procesu. Stoga država i nadležna ministarstva moraju uraditi svoj dio posla i uložiti puno više i novca i truda  u programe prevencije nasiilja, kojih sada praktično i nema.