Brutalno pretučeni migranti i svjedočenja sa granice (FOTO)

Pretučeni migranti
Pakistanac Muhamed nakon pet dana lutanja bez osnovnih sredstava za život, pokušao je preći granicu bezuspješno. Hrvatska policija ga je nakon hvatanja vratila u BiH, a on je završio u Velikoj Kladuši.

 

Muhamed govori o tome da ga je Hrvatska policija tukla, što se vidi i po povredama na stomaku, da pet dana nije imao hranu i vodu, a sada ne može ući ni u kamp Miral. Njegov saputnik u ¨game¨(pokušaj prelaska granice) Faruk govori o tome kako im je Hrvatska policija oduzela novac i mobitele.

Podsjećamo na slučaj od 20. oktobra kada je grupa migranata iz Afganistana i Pakistana sa povredama obratila policiji USK nakon čega su zbrinuti u Domu zdravlja Velika Kladuša. Kod jednog Migranta su konstatovane teže tjelesne povrede, dok se kod ostalih radilo o lakšim povredama.

Međutim, iz MUP-a USK kažu da imaju evidentirane slučajeve vraćanja migranata sa teritorija R. Hrvatske sa povredama, ali ne mogu da potvrde da su to uradili hrvatski policajci samo na osnovu izjava migranata.

DRC (Dansko vijeće za izbjeglice) evidentiralo je hrvatsko – bosanskoj granici seriju brutalnih napada hrvatske policije na migrante i tražitelje azila, koji su se dogodili između 12. i 16. oktobra, govori se i o brutalnom postupanju, oduzimanju stvari, skidanju odjeće, a spominju se i dva slučaja seksualnog zlostavljanja migranata.

U Centru za mirovne studije iz Zagreba kažu da nasilje i protjerivanje na hrvatskim granicama traje četiri godine, te da imaju hiljade svjedočanstava izbjeglica i migranata, ali da nema nijedne učinkovite istrage koja bi detaljno istražila djelovanje MUP-a na hrvatskim granicama i unutrašnjosti kada je riječ o postupanju prema ovim ljudima, dok Antonija Pindulić iz ove nevladine organizacije kakže da su se ovakva ponašanja pripadnika MUP-a trebala odavno istražiti i poduzeti sankcionisanje odgovornih.