Home

Brzo mršanje i debljanje može biti veoma opasno za srčane bolesnike

06 Apr

Brzo mršanje i debljanje može biti veoma opasno za srčane bolesnike

Istraživači medicinskog magazina New England Journal of Medicine pratili su podatke skoro 10.000 muškaraca i žena sa koronarnim bolestima. Svi učesnici istraživanja bili su između 35 i 75 godina, a pola ih je uzimalo lijekove za snižavanje holesterola, piše The Verge.

Pacijenti su praćeni više od četiri godine. Oni koji su u više navrata izgubili ili dobili na težini, bili su podložniji brojnim zdravstvenim problemima. Grupa pacijenata s najvećim promjenama težine imala je za 124 posto više smrtnih slučajeva nego oni pacijenti koji su imali stabilnu težinu. Osim toga, oni koji su često gubili i dobijali na težini imali su za 117 posto više srčanih napada i udara.

Važno je napomenuti da nije u potpunosti potvrđeno da promjene težine tijela prouzrokuju loše rezultate. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, polovina Amerikanaca su gojazni i pokušavaju smršati u bilo kojem periodu života. Sama gojaznost predstavlja rizik za srčane bolesnike, a nije neuobičajeno da osobe sa koronarnim bolestima srca imaju višak kilograma.

Istraživači magazina New England Journal of Medicine naglasili su da su održavanje zdrave tjelesne težine i redovno kretanje najvažnija prevencija srčanih oboljenja.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top