Budite se Bosanci! Naše razlike i multikulturalnost su bogatstvo, a ne oružje u rukama nacionalista

.

 

Iz Bosanske Krajine Senad Bajrić godinama vodi bitku za utemeljenje bosanske nacionalnosti i osnivač je Vijeća građana BiH Ovih dana se opet raspisao na ovu temu, a razlog je jer se plaši da se sprema zadnji ekser u kovčeg za građansku BiH.

Jednostavno, ima svijeta u Bosni kojeg to "Bosanstvo" do sada nije zanimalo a neki taj zajednički identitet osporavaju.To je pretežno onaj naš soj ljudi koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o naciji i državi zbog stalnih invazija i osporavanja našeg nacionalnog subjektiviteta, državnog identiteta i suvereniteta.

Razlog je i više nego očigledan, dogovorena getoizacija skrojena u nečijim glavama prevazilaze stanje koje se neće moći kontrolirati.Trganje tkiva bosanskog nekdašnjeg naroda po etničko vjerskom konceptu i diobi države BOSNE (BiH) na ta i takva tzv. klerikalna stada.

Za etnije, etnose - vjerske etnocitete njihovo legitimno predstavljanje, privilegovano pravo na vlast i državu svugdje u normalnim i društveno uređenim demokratskim državama bi bio apsurd, cirkus i nedopustiva stvar. Samo je u BiH to normalno i dopustivo.Svi znamo bar danas da po UN konvenciji Nacija je jednako država.Pitanje glasi; Kome, čemu i zašto služe tri novokomponovana nacionima i nacije u BiH.

Našu različitost sa kojom se BiH ponosila, etničku, multikulturalnu prednost u odnosu na druge države, iskoristili su neonacisti, kolaboranti, secesionisti, okupatori i fašisti pritiv nas samih.Bez Bosanaca nema BOSNE (BiH) niti svega što je Bosansko.Previše je ta njihova zlobna politika uzela maha da bi samo olahko to sve njihovo prihvatili.Ako mislite da griješim - varate se! Vrlo brzo osjetit ćemo i posljednji dugo spremljeni čavao zakucan u bosanski sanduk.

Ovo im smeta što govorimo.Bosanac je čovjek, državljanin koji živi na tlu međunarodne priznate BiH. Čovjek koji je slobodan, slobodouman i domoljub, (savremenim izrazom građanin) koji živi slobodno po svojoj volji na svakoj stopi ove zemlje i koji pripada teritoriju, jeziku, kulturnom naslijeđu, državi i historijskom vremenu BOSNE (BiH).Sve ostalo drugo i drugačije je konstituisano silom, ratom, prevarom zavjerom i laži.Vrijeme je da se Bosanci probude jer sve se okomilo na nas i protiv nas, ni krive ni dužne, čestitite ljude i građane ove države.