fbpx Bukvarević o protestu boraca: Radimo na cjelovitom rješenju za borce, prioritet je novi zakon

Bukvarević o protestu boraca: Radimo na cjelovitom rješenju za borce, prioritet je novi zakon

Home

Bukvarević o protestu boraca: Radimo na cjelovitom rješenju za borce, prioritet je novi zakon


Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je kako je ovo ministarstvo u saglasnosti s Koordinacijom boračkih organizacije Armije RBiH i HVO ponudilo Vladi i Parlamentu FBiH set od tri koraka koja bi pomogla u rješavanju situacije obespravljenih branilaca prije usvajanja zakona.

Prvi zahtjev branilaca je usvojen, a to je da se zakonom definiše i uspostavi registar branilaca i korisnika i da se isti objavi. Bukvarević je rekao da od 1.1.2017. godine ima uspostavljen registar korisnika u kojem se nalazi 95.000 osoba, od kojih su 48.000 RVI, 42.000 porodice poginulih branilaca i 5.000 korisnika radnih priznanja koji primaju naknade iz budžeta, a nemaju drugih primanja.

"Drugi korak je da se uspostavi jedna boračka organizacija. Mi smo dali podršku tome, međutim moramo definisati kroz zakon rješenje. Dali smo podršku i inicijativu da se usvoji zakon o boračkim udruženjima od posebnog značaja. Poslanik Ismet Osmanović je u Predstavničkom PSFBIH pokrenuo proceduru i zakon je usvojen u formi nacrta u oba doma, a danas se održava deveta rasprava u svim kantonima. Zakon bi trebao biti usvojen do 30. juna. Taj zakon će definisati reprezentativnost onih koji predstavljaju borce i da se definište prioritet za rješavanje", rekao je Bukvarević.

Treći korak je postizanje sporazuma između Vlade i boračkih udruženja da se sredstva iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca koja se izdvajaju za ovu kategoriju ne umanjuju u narednih pet godina, a da novac iz ušteđenih sredstava na federalnom nivou preusmjere na rješavanje statusnih pitanja, a na prvom mjestu trebaju biti demobisilani borci koji imaju preko 60 godina, a nemaju prihod.

"Imali smo veliki broj sastanaka s predstavnicima parlamenta i Vlade i usaglasili smo jedan radni tekst između nadležnog ministarstva i boračkih organizacija, taj sporazum dali smo vladi na odluku da se da odobrenje. Na moje iznenađenje ministri HDZ-a su bili protiv, a SBB-a su bili suzdržani i u prvom čitanju nije prošao. Očekujem ovih dana da vidimo kakve su to primjedbe i možemo li popraviti. Naš prijedlog je da se taj sporazum ponovo stavi na dnevni red jer je to jedino realno moguće rješenje da ta sredstva koja ostanu preusmjerimo za najteže kategorije", naglasio je.

Sporazumom je definisano da predstavnici boračkih organizacija predlože koje su to kategorije koje su najugroženije i prema kojima će se svake godine vršiti transfer novca, a predviđeno je i da Vlada FBiH svake godine donese odluku o raspodjeli tih sredstava.

"Smatramo da je to rješenje jer zakon o pravima boraca ne može proći proceduru, vrijeme prolazi a ljudi koji su i danas ispred zgrade Vlade su u stanju socijalne potrebe. Ovo je izlaz i rješenje", poručio je Bukvarević.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 12/06/2017 - 15:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top