Bura zbog kosovskih tarifa na proizvode iz BiH i Srbije

- Evropska unija traži od vlasti Kosova hitno objašnjenje odluke kojom su za deset posto povećali poreze na robu koju ta država uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopćila je Maja Kocijančič, jedan od portparola EU.

Obraćajući se novinarima, ona je istakla da je za Brisel takva odluka jasno kršenje odredbi Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) na području zapadnog Balkana.

Neprihvatljiva mjera

Vlada Kosova prije dva dana uvela je dodatne takse od deset posto za svu robu iz BiH i Srbije. Ovakva mjera uvedena je prvi put. Ranije je zvanična Priština nametima ometala izvoz pojedinih vrsta robe iz BiH na Kosovo.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH, istakao je da se radi o nečemu što je „u potpunoj suprotnosti sa CEFTA-om“. Ocijenio je da je odluka Prištine diskriminatorna i najavio da će zatražiti od Evropske unije da uvede konkretne mjere prema institucijama Kosova.

- Ovom odlukom otišli su korak dalje, za razliku od ranijih mjera koje su se odnosile na pojedine proizvode radi zaštite domaće proizvodnje. Kosovo na ovaj način sam sebe izoluje i čini svoju poziciju u okviru CEFTA-e vrlo upitnom - kazao je Šarović.

Najavio je i da će zatražiti hitnu reakciju sekretarijata CEFTA-e, ali i Brisela.

- Očekujemo da Kosovo poštuje svoje obaveze iz CEFTA-e i opozove donesenu odluku. Odlukom se podriva saradnja u regionu - izjavila je Kocijančič.

Promptno je reagirao i zvanični Beograd.

Odmah je otkazan za danas planirani dijalog s Prištinom u Briselu.

Odgovor Prištine 

Iz Vlade Kosova jučer su poručivali da nameti ostaju. Oni su uvedeni na sve proizvode iz Srbije i BiH, od lijekova, preko mliječnih proizvoda, do voća, povrća, cigareta, alkohola...

Enver Hodžaj (Hoxaj), zamjenik kosovskog premijera, istakao je da Srbija troši veoma mnogo novca na lobiranje protiv Kosova, a da se budžet u Beogradu puni i kosovskim novcem, od prodaje robe.

Nije ovo prvo uvođenje nameta

Kosovo je u više navrata uvodilo različite namete na određene vrste robe iz BiH i Srbije.

Tokom prošle i ove godine u najmanje četiri slučaja vlasti u Prištini nametale su razne vrste poreza na artikle „Made in BiH“. Polovinom ove godine bile su nametnute posebne tarife na mlijeko i mliječne proizvode iz naše zemlje.

Godišnje BiH na Kosovo izveze mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od oko deset miliona KM.  

Nužan sastanak

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić smatra da Kosovo treba što prije povući ovu odluku, jer će se njom dodatno opteretiti bh. izvoznici.

- Ovo nije dobar potez Kosova, jer su trebali imati još strpljenja, ali je i bh. strana trebala preduprijediti ovakve stvari. Ovo je znak za uzbunu da se odgovorni ljudi s obje strane trebaju hitno sastati i rješavati problem - rekao je Egrlić.