Burna 24 sata u Cazinu: Pucanje iz vatrenog oružja, izazivanje osjećaja ugroženosti, tri požara

Iii

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 1°C, dok vodostaj Mutnice iznosi 0,85 metara.

Policijska stanica Cazin je imala četiri intervencije u protekla 24 sata. Javni red i mir je remećen u Ljubijankićima izazivanjem osjećaja ugroženosti drugog lica prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo, te od strane drugog lica nesavjesno paljenje vatre na otvorenom (Gradska odluka). U Ponjevićima je došlo do pucanja iz vatrenog oružja, a na Ćupriji do vršenja fiziološke potrebe ili izlaganja intimnog dijela tijela u javnosti.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u Ulici žrtava Domovinskog rata došlo je do sudara 2 m/v, u kojem niko nije povrijeđen, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica je imala tri intervencije: gašenje požara niskog raslinja na Gnjilavcu – Ćelar, u Donjoj Lučkoj i požara stareži u Šepićima.

Upozoravamo građane da predstoji kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 37 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo puteve na području: Ključa, Sanskog Mosta, Doboja, Goražda i Trnova. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Povećan je broj biciklista i motociklista, pa je za sve učesnike u saobraćaju obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas će se saobraćati usporeno u zonama petlji Kakanj i Visoko, na autoputu A-1.

Za danas je u vremenu od 09 do 13 sati, zbog održavanja tunelske opreme, najavljeno zatvaranje tunela Karaula (Olovo-Kladanj). Za vrijeme obustave vozila će se usmjeravati na stari put.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.