Burno na sjednici Sabora: Hoće li pasti hrvatska Vlada

Home

Burno na sjednici Sabora: Hoće li pasti hrvatska Vlada


Hrvatski sabor počeo je danas raspravu o prijedlogu za opoziv ministra finansija Zdravka Marića, a glasanje o Mariću biće i prvi pokazatelj ima li premijer Andrej Plenković većinu u parlamentu ili su vanredni parlamentarni izbori neizbježni.

U Saboru je i premijer Plenković u pratnji nekoliko ministara.

Očekuje se duga rasprava, a glasanje je predviđeno za četvrtak.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvjesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta. Do toga je došlo pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opozicija.

Poslanički klub opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) predložio je pokretanje pitanja povjerenja ministru finansija, koji je u Vladu došao s pozicije izvršnog direktora u Agrokoru, zbog sukoba interesa. Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju, a, među ostalim, ga povezuju i sa navodnim spornim povlaštenim državnim kreditima koncernu i nepotpunim finansijskim izvještajima.

Potpisima podrške taj prijedlog su podržala 46 poslanika opozicionih stranaka, a podržava ga i Most, koji ima 15 poslanika. Podršku su najavili još neki poslanici manjih stranaka.

Za smjenu ministra potrebni su, međutim, glasovi 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Sabor Hrvatske juče je zasjedao u napetoj atmosferi, a dojučerašnji koalicioni partneri razmjenjivali su oštre riječi. Iz Mosta optužuju premijera Plenkovića da štiti kriminal u Agrokoru, a HDZ Most da zloupotrebljava demokratiju.

Predsjednik Sabora Božo Petrov iz Mosta oglušio se o zahtjev HDZ da kao prvu tačku dnevnog reda stavi odlučivanje o iskazivanju povjerenja, odnosno nepovjerenja njemu kao predsjedniku parlamenta. Taj zahtjev potpisali su poslanici HDZ i dio opozicionih, ukupno njih 79, što je dovoljno za izglasavanje nepovjerenja. Ta tačka je uvrštena u dnevni red, ali tek kao sedma dopunjenog dnevnog reda.

Uprkos protivljenju gotovo svih poslaničkih klubova, Petrov je prešao na raspravu o Mostovim izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i poručio da će se o Mariću raspravljati u srijedu.

Analitičari ocjenjuju da će glasanje o Mariću biti prvi test za Plenkovića, koji ovih dana vodi tajne pregovore o novoj parlamentranoj većini. Prema dosadašnjim informacijama, HDZ još nije obezbijedio 76 glasova poslanika za novu većinu i izbor četiri nova ministra.

Prethodno bi trebalo da bude glasanje o povjerenju Petrovu i izbor novog predsjednika parlamenta. HDZ na tom mjestu želi Gordana Jandrokovića.

Otvorena je i mogućnost da Plenković, ukoliko ne uspije da okupi novu većinu ili ako ne postigne dogovor o manjinskoj vladi HDZ, ide na raspuštanje Sabora i nove vanredne parlamentarne izbore.

Spekuliše se da bi do njih moglo da dođe već 4. juna, kada se očekuje drugi krug lokalnih izbora, ali bi u tom slučaju Sabor morao da bude raspušten već u četvrtak.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest mjeseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi zaoštrili uoči lokalnih izbora koji se održavaju krajem maja.

Plenković je na premijersko mjesto došao poslije Tihomira Oreškovića, koji je kao nestranački kandidat od početka 2016. vodio vladu HDZ i Mosta. Zbog neslaganja koalicionih partnera i afere bivšeg predsjednika i HDZ Tomislava Karamarka, HDZ je srušio sopstvenu vladu poslije svega pet mjeseci.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 11:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top