BUŽIM: Protesti radnika bužimskog "Abonosa"

Home

BUŽIM: Protesti radnika bužimskog "Abonosa"


Radnici bužimskog „Abonosa“ okupili su se jučer ispred tvornice u znak protesta što dobijaju otkaze i što im nije isplaćeno ono što su zaradili, ali su ostali usamljeni , jer im se niko od nadležnih nije obratioNakon zaključka da podržavaju stavove sindikata duboko razočarani otišli svojim kućama.

 

Tvornica namještaja „Abonos“ doo Bužim, deset godina poslovala je izuzetno dobro i upošljavala 172 radnika prema kojima je redovno izmiravala sve obaveze.Svojevremeno je vlasnik „Abonosa“ Roberto Lovato iz Italije, proglašen i počasnim građaninom Bužima.Međutim ova firma je potpuno obustavila proizvodnju, i sa 76 radnika već raskinula ugovor te ih vratila  na Biro za zapošljavanje a blizu stotinu radnika poslano je na čekanje. Radnici su ogorčeni što im, kako navode, na vrijeme nije rečeno da „Abonos“ prestaje sa radom, pa sada radnicima duguje 4 zarađene plaće i dva minimalca, od kako su poslani na čekanje. Zbog toga je većina radnika, u strahu da su prevareni, već pokrenula samostalne privatne tužbe, gdje traže da se samo ispoštuju kolektivni ugovor i pravilnik o radu ove firme.

 

Po riječima, vlasnika firma „Abonos“  Lovata, tržišta za drvenih stolice nema, pa će se „Abonos“ preorijentirati na drugu proizvodnju, gdje postoji mogućnost i iznajmljivanje prostora, ali za novu proizvodnju neće trebati više od 30 radnika. Zanimljivo je da radnike „Abonosa“ još niko nije posjetio ispred Vlade USK-a , a dioničari „Abonosa“ će za sedam dana održati novu skupštinu, koja, kako radnici smatraju  neće biti u njihovu korist.

mojusk.ba

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 13:17

Facebook komentari

Back to top