Čak je i Wigemark digao ruke od ovakve vlasti

Današnja press konferencija, komesara EU za politiku susjedstva i proširenja Johannesa Hahna i visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Federice Mogherini, posvećena Izvještaju o paketu proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, još jednom je potvrdila dvije stvari: Evropska unija je otvorena i spremna za proširenje, a aktuelne vlasti Bosne i Hercegovine su nesposobne i nespremne da odgovore na ukazanu priliku.

 

Poražavajuća činjenica je da su nas sve zemlje zapadnog Balkana na putu ka pridruživanju prestigle te ovaj izvještaj u potpunosti razotkriva šarene laže predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Naš ''napredak'' je toliko brz da bi sa ovakvim predsjedavajućim i vlastima na članstvo u Uniji čekali decenijama. U izvještaju stoji da je ''Bosna i Hercegovina u ranoj fazi reforme javne uprave, a nije postignut progres u protekloj godini. Dalja fragmentacija državnih službi u entitetu Federacija BiH i na kantonalnom nivou povećala je rizik od politizacije'', što dovoljno govori o katastrofalnom rukovođenju zemljom koja je dovedena na začelje evropskih integracija. U Izvještaju je također izražena bojazan da institucije sistema imaju ozbiljan problem da se suoče sa izazovima organizovanog kriminala, korupcije ili drugih pravila vladavine zakona.

 

''U Nezavisnom bloku smatramo da ove vlasti zaslužuju crveni karton od građana jer nisu u stanju da u ovom važnom historijskom momentu iskoriste priliku da ovu zemlju približe razvijenim modernim evropskim državama. Očita nesposobnost i parcijalni personalni interesi vladajućih partijskih lidera u potpunosti su stavljeni ispred interesa građana i naroda ove države, pa smo tako na današnjem pressu od Mogherini i Hahna mogli čuti pohvale za susjedne Crnu Goru i Srbiju, kao i najavu početka pregovora sa Albanijom i Makedonijom, te potpuno ignorisanje Bosne i Hercegovine, jer nažalost nisu imali ništa dobro za reći kada je naša zemlja u pitanju. Čak i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark javno kudi svoje kolač-partnere iz vlasti i govori o nazatku. Ovo je dokaz da Bosna i Hercegovina treba novu politiku i nove ljude koji znaju i mogu štititi interese ove zemlje ali i biti istinski partner Evropskoj uniji'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

             

(Press služba)