Tribina "Bošnjaci kroz historiju i genocid nad Bošnjacima" privukla veliki broj Cazinjana

U utorak, 8. januara 2019. godine, u sali Kulturnog centra u Cazinu, održana je najavljena tribina na temu ”Bošnjaci kroz historiju i genocid nad Bošnjacima”, a koju je organizirao Medžlis Islamske zajednice Cazin.

Tribina je privukla mnoge Cazinjane, a osnovna poruka bila je "Pamtimo, sjećajmo se, ne zaboravljajmo svoju prošlost, radi naše sadašnjosti i budućnosti".

Prisutnima se, između ostalih, obratio predsjednik MIZ Cazin, prof. Haris Ćoralić naglasivši važnost ovakvih tribina i  sjećanja na genocid kako bi pouke iz bliže prošlosti bile opomena i čuvanje budućnosti.

Image

Ispred Grada Cazina prisutnima se obratio i savjetnik gradonačelnika, Jusuf Bajrektarević. Bajrektarević nas je još jednom podsjetio da su Bošnjaci herojski narod koji treba hodati uzdignute glave te istakao potrebu jačanja svijeti o našem identitetu kako više nikada ne bismo dozvolili da se zlo i genocid ponove.

Predavači na ovoj značajnoj tribini u Cazinu bili su prof. dr. Mujo Begić i mr. Suad Mahmutović.

Begić se zahvalio velikom prisustvu Cazinjana uoči 9. januara, koji je ustvari početak genocida nad bošnjačkim narodom. Autor je nekoliko knjiga o zločinima, genocidu nad bošnjačkim narodom, a neke detalje stravičnih zločina, genocida, prisutni su mogli vidjeti na prikazanim slajdovima.

Mahmutović je govorio o Bošnjacima kroz historiju, o bošnjačkom identitetu, vjeri, nacionalnoj svijesti. Ono što je posebno istakao jeste da Bošnjaci moraju gajiti kulturu sjećanja, na sebe, svoje pretke, svoju kulturu, vjeru, tradiciju. Ako se želi uništiti jedan narod onda mu se prvo uništava kultura, nauka, što su srpski agresori u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i činili, svjesno, namjerno gađavši , rušivši, palivši vijećnicu, biblioteke, džamije itd.

Hor imama MIZ Cazin proučio je ilahiju ”Šehidi” posvećenu našim, ako Bog da, šehidima i svim nevino ubijenim, kojih se Cazin sjetio i učenjem fatihe. 

Image