Grad Cazin će prvi na USK-u imati uvezan antikorupcijski sistem

U Bihaću je u utorak, 6. novembra 2018. godine, upriličena edukacija za kontakt osobe institucija Unsko-sanskog kantona na temu Izrada i provođenje planova integriteta.

Edukaciji o antikorupcijskim planovima prisustvovali su i predstavnici institucija sa područja Grada Cazina. Aktivno učešće uzeli su gradski antikorupcijski koordinatori Merima Kapić ispred Veterinarske stanice Cazin, Mirela Osmančević iz SK Fond Cazin, Irma Huseinović - JKP Vodovod Cazin te Jusuf Bajrektarević ispred Grada Cazin.

Skup je otvorila vođa Vladinog tima za borbu protiv korupcije, Šejla Šarić. Nakon toga prisutnima se obratio Hašim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Potom je Ilma Vranac, stručna savjetnica u Apiku, govorila o Cilju i metodologiji izrade planova integriteta.

Grad Cazin je prvi na kantonu usvojio antikorupcijski plan te se provode aktivnosti u javnim poduzećima i ustanovama u cilju sistemske prevencije korupcije. Ovim antikorupcijskim aktima Grad Cazin sa svojim javnim poduzećima i ustanovama biti će prvi na Unsko-sanskom kantonu koji ima uvezan antikorupcijski sistem usklađen s višim pozitivnim propisima.

Upravljanje rizicima te prevencija njegujući "Nultu stopu tolerancije na korupciju" opredjeljenje je gradskih vlasti.