CRIP Cazin: Održana radionica i druženje povodom Svjetskog dana Down sindroma (FOTO)

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. marta.

Upravo taj datum simbolizira kako na 21. kromosomskom paru kod ovih osoba ima tri umjesto dva kromosoma, što i uzrokuje ovaj sindrom.  

Tog dana širom svijeta želi se potaknuti društvo da upozna svijet osoba s Downovim sindromom i pruži im nesebičnu podršku i pomoć.

Povodom Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom, Centar za razvoj inkluzivnih praksi Cazin (CRIP), danas je u suradnji sa internacionalnom organizacijom „Save the Children“ održao edukativnu radionicu. 

Održana je likovna, muzička, tehnička i sportska radionica gdje su se djeca uz podršku volontera (učešće je uzela i OŠ "Cazin II"), u prijatnom ambijentu zabavljala i družila.

Također, u sklopu današnjih aktivnosti, održana je i priredba za prikupljanje finansijskih sredstava za rad ovog centra.

Cilj održane radionice bio je pokazati da djeca rođena sa ovim sindromom, u sredini u kojoj žive, mogu biti vrlo produktivna i jednako uspješna kao i ostala djeca, odnosno mogu se uklopiti u društvo, te živjeti aktivnim i sretnim životom.  

Danas su nas ova iskrena bića u šarenim čarapicama, a velikih i toplih srca još jednom podsjetila da ljepota definitivno dolazi iznutra.

Podržimo osobe s Down sindromom svaki dan, a ne samo danas!!