Cazin: SDP pokrenuo inicijativu za zabranu rada nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima

Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenula je inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje, državnih i vjerskih praznika.

"U cilju poboljšanja kako radničkih prava, tako i lakše organizacije poslodavcima radnog vremena njihovih uposlenika, ne ugrožavajući konkurentnost poslovnih subjekata, tražim da Predsjedavajući GV Cazin ponudi najednoj od narednih sjednica GV tačku na navedenu inicijativu, koju bi pripremile stručne službe GV i Grada Cazina u okviru odluke o utvrđivanju radnog vremena u ugostiteljskoj djelatnosti, djelatnosti obrta i srodnih djelatnosti, trgovinskoj djelatnosti, igara za zabavu i igara na sreću na području općine Cazin", navedeno je u inicijativi.

Obrazloženje

"Svjedoci smo sve većeg odlaska mladih ljudi, zbog sveopće situacije, kako političke tako i ekonomske, uvjeta rada, pogotovo u trgovinskom sektoru, te posebno najugroženije kategorije žena/majki smatram da bi ovakav korak bio značajan za porodicu, da bar jedan dan u sedmici mogu planirati zajedno.

U individualnim razgovorima kako s uposlenicima i poslodavcima, većina poslodavaca pozdravlja korak kojim bi mi svi zajednički donijeli u GV Cazin", stoji u obrazloženju.

 

inicijativa