Cazin: Zavirite u mali biljni raj porodice Rošić (VIDEO)

Juni je godišnje doba kada se bere najveći broj ljekovitog bilja. Branje ljekovitog bilja iz zanimacije, hobija ili potrebe, vrlo lako se može pretvoriti i u izvor prihoda, a obzirom da kod nas postoji organizirani otkup ljekovitog bilja, ljudi se branjem bilja sve više profesionalno bave.

Dokaz tome je iskusni cazinski travar i pčelar, Šefik Rošić. Ovaj cazinjanin uz svoju kuću krije pravi mali biljni raj. I ne samo to, na još nekoliko lokacija u općini Cazin Šefik uzgaja mnogobrojno ljekovito bilje, koje, kako kaže, može za nekog biti spasonosno.

"Krenulo je bilje maskimalno brzo. Jedno drugo brzo sustiže, pa moramo biti spremni da ga ulovimo kad je naljekovitije i najmoćnije. Berba nevena je već počela, kamilica je u punom jeku za berbu, možemo brati bokvicu, bazgu i kadulju, ko je uzgaja. Ima tu puno bilja", izjavio je Šefik dodajući da je sušenje jedna od najbitnijih fazi u proizvodnji.

Šefikova zanimacija je i pčelarstvo, za koje je dobio certifikat profesionalnog pčelara. Njegova porodica danas posjeduje blizu 120 košnica pčela, a sve je to urađeno zajedničkim trudom.

Lijekovi porodice Rošić većinom su spravljeni kombinacijom pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, koji spriječavaju mnoge bolesti i održavaju jak imunitet i imaju veliku učinkovitost.

"Mi smo porodica koja se bavi uzgojom, skupljanjem i preradom ljekovitog bilja i živimo od toga već 25 godina.Pored ljekovitog bilja, mi se bavimo i pčelarstvom, što su dvije srodne grane i mogu dati pravi proizvod ako dobro učimo, radimo, trudimo se, a sve uz Božju pomoć", kazao je Rošić.

Spravljanje čajeva od pojedinačnog i mješanog bilja, te prodaja istog, je praksa koju je ova porodica usavršila. Zahvaljujući upravo svom stručnom radu, kao i kvaliteti proizvoda, porodica Rošić iz dana u dan ima sve veću potražnju čajeva, tinkura, sirupa, ulja, krema, ali i drugih preparata na bazi ljekovitog bilja.

Šefik ima i dva sina za koje se nada da će krenuti njegovim stopama, te da će imati nasljednike u svom poslu.

Više o radu porodice Rošić možete pogledati u video prilogu kojeg je pripremila RTVUSK-a.