fbpx Cazin: Zbog birokratije djevojčica s cerebralnom paralizom ne može u vrtić

Cazin: Zbog birokratije djevojčica s cerebralnom paralizom ne može u vrtić

Home

Cazin: Zbog birokratije djevojčica s cerebralnom paralizom ne može u vrtić


Djevojčici, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, neophodno je da ide u vrtić da bi se družila s drugom djecom, uz obaveznog asistenta koji bi bio zadužen za nju, a za kojeg bi se trebalo izdvojiti 140 KM mjesečno.

Međutim, Dizdarevići od februara ne dobivaju odobrenje od Kantonalnog ministarstva obrazovanja.

Bez odobrenja

Iako je u februaru Ministarstvo odobrilo angažman pomoćnika za Iman o svom trošku, kada se mislilo da će Iman krenuti u vrtić, ipak je nastao spor.

U februaru nam je Ministarstvo odobrilo da dijete upišemo u vrtić, ali kasnije su se predomislili i izbjegavaju da nam odgovore, odnosno da odobre našoj Iman pomoćnika u vrtiću. U toj ustanovi su nam rekli da su spremni upisati naše dijete, ali da ne mogu ništa poduzeti bez odobrenja Ministarstva – kazala nam je majka Vahida.

Porodica je podnosila tužbu na nekoliko adresa da bi Ministarstvo odobrilo upis u vrtić, ali to se još nije desilo. Prema riječima Vahide, oni će i dalje pokušavati sve što je u njihovoj moći da njihova Iman bude upisana u vrtić, jer smatraju da je to najbolje za nju.

Stav ministra

Pokušali smo na lijep način, ali vidimo da ne ide, pa smo odlučili s tužbama – rekla je majka.

U Ministarstvu obrazovanja USK u posljednjih godinu i po promijenilo se čak pet ministara. Novi ministar Muhamed Ramić (SBB), koji je krajem aprila zadužio ovaj resor, nedavno se upoznao sa slučajem male Iman.

Činimo sve da riješimo finansiranje asistenta za ovu djevojčicu, s čime su upoznati i u ovom cazinskom dječijem vrtiću. Ovdje se radi o osiguravanju sredstava za zaposlenje asistenta, s obzirom na to da je vrtić na grantu Ministarstva i dobiva sredstva za ciljne namjene. Sa slučajem djevojčice upoznao sam i premijera Rošića – kazao je ministar Ramić.

Mišljenje pedijatra

Logoped i pedijatar Nermin Toromanović ističe da je Iman potrebno da se druži s drugom djecom.

Djetetu je potrebna socijalizacija s djecom. Ona je zainteresirana za igru s drugom djecom i voli ih. Primijetili smo da joj je potrebno društvo vršnjaka – kazao je Toromanović.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 16/06/2017 - 13:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top