Cazinski Ironman: Mirsad Abdaković rekorder BiH i Holandije na šestodnevnoj trci

Home

Cazinski Ironman: Mirsad Abdaković rekorder BiH i Holandije na šestodnevnoj trci

Na novoj rang listi najboljih svjetskih ultramaratonaca za 2017. godinu, i na vremenskoj trci od 6 dana, bh. trkač Mirsad Abdaković, poznat i kao cazinski Ironman, (sa pretrčanih 718.475 km za 6 dana) zauzima visoko 14. mjesto.

Zašto baš Ironman? Jer se radi o čovjeku od čelika, ali ne o strip junaku nego o našem sugrađaninu koji je 2013. godine završio Ironman triatlon koji se održavao u Austriji i od tada dobio ovaj zanimljivi nadimak.

Piše: Mirela Selimović


Rođen je u Cazinu, a odrastao u Sloveniji gdje je neko vrijeme trenirao atletiku i nogomet. Sa samo 15 godina postao je državni prvak u krosu, a odlične rezultate ostvarivao je i na svim školskim takmičenjima.

Onda nastaje duga pauza od 21 godinu, a u sportski svijet vraća se 2010. godine na svoj 36-ti rođendan dobrim nastupom na Bečkom maratonu. Tad započinje njegova historijska sportska priča.

Sljedeću godinu počeo je ultramaratonom Zagreb – Čazma (61.3km), zatim slijede nova brojna takmičenja, maratoni i polumaratoni (Berlin, Pariz, Istanbul, Valencia, Palmanova, dupli maraton Glasgow – Edinburgh, 100km Salzburg, Beograd, ultratrailovi, triatloni, polu Ironman i Ironman te trke na 6, 12, 24, 48 sati trčanja i 6 dana). Abdaković je i prvi bh. trkač sa uspješno završenim Spartathlonom (35 sati i 48 minuta).

O tome da ljudsko tijelo ne poznaje granice dokazuje nam svako malo. Mirsad je pravo oličenje sportiste, upornosti i izdržljivosti. U historiji će ostati upisan kao prvi Bosanac koji je učestvovao na ultramaratonu 48/h pod bosanskom zastavom.

Nakon 24h prešao je 177 km i bio na 6. mjestu. Već tada je oborio bh. rekord od 48h, ali nije stao na tome. Uspješno je završio ultramaraton sa pređenih 315 km i osvojio treće mjesto u ukupnom poretku; u svojoj kategoriji prvo. Time je postao bosanski rekorder, a ono što je oduševilo prisutne je to što je na pređenu kilometrinu odradio i par sklekova, dokazavši snagu i izdržljivost krajiškog srca.

Potpuno zasluženo, u Izboru Atletskog saveza USK-a, titula najboljeg atletičara za 2014. godinu u konkurenciji seniora dodijeljena je upravo ovom našem Cazinjaninu.

A onda je počeo i sa trkama na 6 dana (pobjeđuje onaj koji istrči najviše kilometara), te je danas ne samo rekorder BiH već i Holandije na šestodnevnoj trci.

Prvu takvu trku vozio je „EMU 6 days race“ u Mađarskoj, i završio kao 13. sa istrčanih 718 km i 475 m. Bilo je to lavovska trka. Svaki dan je spavao i radio oporavak između 5 i 7 sati, a ostatak vremena radio na sakupljanju kilometraže kakvu prosječan rekreativac napravi za otprilike godinu dana.

Smrt oca, kojeg je izgubio u februaru, malo ga je usporila u kvalitetnijim pripremama, ali njegova spremnost za trku je i pored toga bila na visokom nivou. Završio je nakon 144 sata i jedino što je tada želio uraditi uz suze radosnice u očima je nazvati oca koji bi sigurno bio ponosan. Ipak, tu je još supruga Ermina, njegova najveća podrška, koja mu pomaže u prelasku na veganski način ishrane, dok je već nego vrijeme vegetarijanac, ali i u ostvarenju svih životnih ciljeva i rušenju granica. Mirsad isključivo koristi čiste, bioveganske proteine i elektrolite firme NANDIKA i ti isti proizvodi su već na bh. tržištu.

Važno je spomenuti i da je Bosna i Hercegovina postala članica Međunarodne asocijacije ultra maratonaca u čemu velika zasluga pripada i Abdakoviću. Naši ultramaratonci su do sada mogli individualno nastupati na nekim od ovih prvenstava, međutim, na osnovu članstva, moći će formirati ekipe, odnosno državnu reprezentaciju. Maxi Trail u okviru Jahorina Ultra Traila će biti prva trka na kojoj će se za mjesto u bh. reprezentaciji boriti najbolji domaći trail trkači i trkačice.

1-2 jula u Velikoj Britaniji (Belfast) održat će se Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata gdje će nastupiti upravo Mirsad Abdaković kao predstavnik BiH. Ovo je prvi put da naša država ima predstavnika na ovakvom takmičenju.

Upravo je on osnovao udruženje Klub ultramaratonaca BURT koji je postao član Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (ASBIH), a krovni atletski savez član IUA. Posebna zahvala ide Uredu za dijasporu u Cazinu zbog nesebične podrške oko administrativnih stvari vezanih za samu registraciju kluba.


Ne sumnjamo da će ova sportska priča tek dobiti svoj najbolji nastavak, a Cazin može biti ponosan na Mirsada kao ambasadora grada.

 

 

(Cazin.NET)

Objavito: Sat, 06/10/2017 - 08:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top