Čelsi pobijedio Totenhem: Murinjo pognute glave napustio Stamford bridž

nog
Nogometaši Čelsija pobijedili su Totenhem rezultatom 2:1 u prvom meču 27. kola engleske Premijer lige.

Na početku meča uglavnom se igralo na sredini terena i nijedna ekipa nije uspjela napraviti konkretniju priliku.

U 10. minuti Lukas Mura (Lucas Moura) lijepo je prevario defanzivce Čelsija, šutirao s ivice kaznenog prostora, ali je Kabaljero (Caballero) lijepo odbranio i bio je to prvi udarac u okvir gola. Dvije minute kasnije Mejson Maunt (Mason Mount) pokušao je iskosa, ali je Ugo Loris (Hugo Lloris) lijepo zatvorio prvi ugao.

Čelsi je poveo u 15. minuti kada je Olivije Žiru (Olivier Giroud) uspio izbjeći ofsajd zamku i šutirati. Ipak, Loris mu je odbranio, a potom je Maunt pogodio stativu. Uzbuđenjima nije bilo kraja, pošto je Žiru uspio zakucati loptu u bliži ugao Lorisovog gola za vodstvo "Plavaca" od 1:0.

U 24. Markos Alonso (Marcos Alonso) primio je odbijenu loptu i šutirao s ruba šesnaesterca, ali je lopta otišla malo iznad prečke.

Totenhem je veliku priliku imao u 34. minuti kada se Lukas Mura izborio za šut, ali je njegov udarac u posljednjem trenutku bio izblokiran. Dvije minute kasnije, nakon kornera, glavom je pokušao i Davinson Sančes (Davinson Sanchez), ali promjene rezultata nije bilo i Čelsi je na odmor otišao s golom prednosti.  

Čelsi je udvostručio prednost u 49. minuti, a Markos Alonso bio je strijelac kada je iz trka, "punom", poslao projektil u lijevi ugao gola Lorisa za 2:0 i veliku radost domaćih navijača.

Igrala se 53. minuta kada je Đovani Lo Selso (Giovani Lo Celso) napravio sporan prekršaj nad Cecarom Aspilikuetom (César Azpilicueta), a sudija Majkl Oliver (Michael Oliver) dobio je informaciju putem slušalice i dao znak za VAR. Ipak, Argentinac nije ni žuti karton dobio.

U nastavku susreta, napadi Totenhema izgledali su jalovi i gosti nisu uspijevali napraviti stopostotnu priliku. U 79. minuti u šansi se našao Tami Abraham (Tammy Abraham), ali je slabo šutirao i golman Totenhema je odbranio.U 82. minuti Markos Alonso je pucao snažno iz slobodnog udarca i zatresao prečku.

U 89. minuti defanzivac Čelsija Antonio Ridiger (Antonio Rüdiger) nesretnom reakcijom prevario je vlastitog golmana postigaviši autogol za 2:1. Do kraja meča nije bilo promjene rezultata i Čelsi je upisao 13. pobjedu u sezoni. Žoze Murinjo (Jose Mourinho) pognute glave napustio je Stamford bridž.