Home

Cerar nakon sastanka sa Zvizdićem: Članstvo BiH u NATO-u važno za cijelu regiju

10 Apr

Cerar nakon sastanka sa Zvizdićem: Članstvo BiH u NATO-u važno za cijelu regiju

Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar boravi u zvaničnoj posjeti BiH. Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, održana je press-konferencija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je kako je na sastanku bilo govora o odnosima dvije zemlje, trgovinskoj razmjeni, ekonomskoj saradnji...

- Slovenija je peti trgovinski partner i to se može poboljšati. Što se tiče odnosa, nemam otvorenih pitanja. Bilo je ranije pitanje stare devizne štednje i ono je riješeno presudama. Mi iz BiH cijenimo angažman i napore koje je uložila Slovenija u implementaciju presude. Ostao je još jedan dio, i nadam se da ćemo i to riješiti - naveo je Zvizdić.

On je dalje kazao kako je bilo govora i o podršci Slovenije evropskim integracijama BiH

- Slovenija je cijelo vrijeme bila uz BiH i ona to još uvijek jeste. I u fazi upitnika i u narednim fazama je vrlo aktivna. To će nam sigurno pomoći na našem putu. Što se tiče ekonomske saradnje, ona je dobra, ali postoji još dovoljno prostora da to unaprijedimo. Ima mnogo sporazuma koji će biti potpisani, i uskoro će ministri ekonomija dvije zemlje to završiti - naglasio je Zvizdić.

On je još dodao da je pozvao slovenačke kompanije koje su raspoložene za ulaganje, svoj novac ulože u BiH.

Premijer Slovenije, Miro Cerar istakao je kako je ovo zvanična posjeta nakon sedam godina, te da je ona bila nužna. Naglasio je kako je Slovenije bila i ostala prijatelj BiH.

- Želimo sve najbolje, želimo poduprijeti BiH u njenom ekonomskom i socijalnom razvoju, ali posebno na njenom putu ka EU i NATO. Jer, BiH je, kao i Slovenija, evropska država.

- Ekonomska saradnja s BiH je posebno važna. BiH se nalazi na trećem mjestu po investicijama, a to je 480 miliona eura. Slovenačka preduzeća zapošljavaju oko 15.000 radnika u BiH. Vi ste na 11. mjestu kao naš vanjskotrgovinski partner, a robna razmjena je dosegla 1,1 milijardu eura - naveo je Cerar, dodajući da Slovenija želi unaprijediti sve ove brojke.

Govoreći o problemu deviznih štediša, Cerar je naveo da se Slovenija trudi rješavati ovaj problem, te da je preuzela veliki finansijski teret na sebe. 

On se osvrnuo i na putu BiH ka NATO-u. Kako je kazao ona je čvrst zagovornik ovog puta. Isto je i s evropskim putem. 

- Nadamo se da će BiH što prije dobiti status kandidata. Mi nudimo političku i stručnu pomoć - naveo je Cerar. Govoreći o NATO-u, kazao je da je posebno važno da BiH pristupi, jer je to važno za cijelu regiju.

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top