fbpx Čerkez o protestima: Problem podijeljenih škola ne može se brzo riješiti

Čerkez o protestima: Problem podijeljenih škola ne može se brzo riješiti

Home

Čerkez o protestima: Problem podijeljenih škola ne može se brzo riješiti


Ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez izjavila je danas da su u redu zahtjevi učenika, koji su protestovali u Travniku tražeću ukidanje fenomena “dvije škole pod jednim krovom”, ali je naglasila da je to problem BiH, koji se ne može brzo riješiti.

"Njihova inicijativa kao djece je u redu, ali problem koji oni ističu je problem BiH i on se ne može riješiti u par koraka. To je dubinski problem društva koji je definiran i ustavom i zakonom" ,kazala je Čerkez, nakon sastanka sa učenicima koji su prosvjedovali ispred zgrade kantonalne Vlade.

Ponovila je da ostaje stav da nova srednja škola u Jajcu neće biti osnovana i da će učenici ostati zajedno u klupama, kao i da su predviđena dva dodatna predmeta. "

To su predmeti istorije i geografije za Bošnjake, a u školama već egzistira islamska i katolička vjeronauka, te bosanski i hrvatski jezik. Mi nismo imali podijeljene škole u Jajcu, ali sad ćemo dobiti dubinsku podjelu unutar razreda jer će jedni slušati hrvatski, drugi bosanski, jedni povijesti a drugi historiju…" ,istaknula je Čerkez, dodajući da će se na početku godine djeca moći izjasniti koji će simbol biti na njihovoj svjedočanstvu – naroda, kantona ili države BiH.

Nakon sastanka s ministricom, srednjoškolci su poručili da su razoračarani, ali da neće odustati od borbe za obrazovanje bez podjela.

"Tražili smo očigledno nemoguć, a to je ukidanje dvije škole pod jednim krovom u cijeloj BiH. To nam neće biti ispunjeno jer je previše kompliciran naš sistem, a i politika ima prste u tome. Ipak, nećemo odustati s radom i pokušajima da nešto promijenimo" ,kazala je srednjoškolka iz Jajca Azra Keljalić. Ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku danas su se okupili srednjoškolci iz brojnih područja BiH, noseći transparente „Ipak može zajedno“,

„Ovdje smo da stvaramo budućnost, a ne da ponavljamo prošlost“ i „Segregacija je loša investicija”.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 20/06/2017 - 17:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top