Čestitka u povodu 9.maja

Ogromna simbolika 9.maja obavezuje nas da na ovaj dan podsjetimo na borbu protiv fašizma, na evropske vrijednosti kojima teži naša zemlja, na žrtvu logoraša u posljednjoj agresiji na BiH i na naše „Zlatne ljiljane“.

Antifašizam je postao politika koja je ujedinila Evropu i brojne zemlje izvan Evrope pa je i savremeni međunarodni poredak zasnovan upravo na temeljima antifašističke borbe u Evropi. Na žalost, Bosna i Hercegovina je u svojoj bliskoj prošlosti proživjela različite oblike fašizma kroz oružanu agresiju i genocid u kojem su brojni građani stradali u logorima i proživjeli najteža mučenja i na ovaj Dan nužno je skrenuti pažnju na to kako se takve stvari uistinu ne bi više ponavljale nikada i nikome.

Svim našim „Zlatnim ljiljanima“, braniteljima koji su nosioci ovog najvećeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, upućujemo najiskrenije čestitke u povodu njihovog Dana uz zahvalnost njima i svim ostilim braniteljima za sve što su učinili u odbrani svoje domovine i svih njenih građana.

Neka višestruke poruke 9.maja budu još jedna prilika za stvaranje boljeg društva i zajednice i naš mali doprinos u ostvarivanju najviših civilizacijskih normi u svijetu u kojem živimo i budućnosti koja dolazi.