Home

ČESTO STE UMORNI I ZABORAVNI: Ukoliko prepoznate ove simptome, onda imate problema sa…

24 Apr

ČESTO STE UMORNI I ZABORAVNI: Ukoliko prepoznate ove simptome, onda imate problema sa…

Kako starimo, sposobnost našeg tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane postepeno slabi.

Upravo iz tog razloga sve veći broj žena u dobi između 40 i 59 godina pati od nedostatka tog vitamina. Izbjegavanje mesa te uzimanje određenih lijekova također može izazvati pomanjkanje vitamina B12.

Simptomi koji mogu ukazati na pomanjkanje tog vitamina su brojni, a intenzivan umor i slabljenje vida samo su neki od njih.

Neke od najčešćih simptoma koji bi mogli biti pokazatelj da vam nedostaje vitamin B12 s vama dijelimo u nastavku, a prepoznate li neke od njih i kod sebe svakako napravite krvne pretrage kod svog liječnika.

Često ste umorni

Umor je jedan od prvih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina B12. To se događa jer se naše tijelo oslanja na vitamin da stvori crvene krvne stanice koje prenose kisik do organa. Bez dovoljno kisika u stanicama osjećat ćemo se umorno, čak i ako smo se dovoljno naspavali. Ipak, imajte na umu da intenzivan umor može biti simptom mnogih bolesti pa se prije bilo kakvih poteza na vlastitu ruku radije najprije konzultirajte s liječnikom.

Imate slabe mišiće

Ne dobivaju li dovoljno kisika, vaši će mišići biti vrlo slabi. Ako vam je teško hodati po stepenicama ili ne možete nositi malo teže stvari te često osjećate slabost u mišićima, to bi moglo ukazivati na nedostatak vitamina B12.

Osjećate se neobično

Neki ljudi kod nedostatka vitamina B12 mogu osjetiti čudne senzacije – poput elektriciteta u tijelu, trnaca ili ukočenosti. Takvi čudni bolovi rezultat su oštećenja živaca koje nastaje usred nedostatka kisika u stanicama.

Zaboravljivi ste

Zaboravljate li u posljednje vrijeme važne stvari poput imena svoje nećakinje ili kamo ste stavili ključeve od auta, uzrok toga također bi mogao biti nedostatak vitamina B12. Kod starijih se bolesnika nedostatak vitamina B12 često može zamijeniti s Alzheimerovom bolešću. Nakon krvnih pretraga i uzimanja suplemenata ti simptomi počinju blijedjeti.

Često osjećate vrtoglavicu

Slaba kondicija i česte vrtoglavice također su vrlo česti simptomi kod osoba kojima nedostaje vitamin B12. Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od vrtoglavica imaju do 40 posto manju razinu vitamina B12 od normalne razine kod zdravih ljudi.

Blijedi ste

Deficit vitamina B12 može uzrokovati i blijedilo. Naime, kod preniske razine vitamina B12 crvene krvne stanice postaju krhke te uzrokuju otpuštanje bilirubina koji daje koži žutu boju.

Vrlo ste osjećajni

Često ste tjeskobni ili se uznemiravate i zbog najmanjih sitnica? I u tom bi slučaju krivac mogao biti vitamin B12, odnosno nedostatak istog. Nedostatak vitamina B12 može utjecati na raspoloženje te izazvati depresivna stanja. Iako liječnici nisu u potpunosti sigurni na koji način nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od depresije, jedno od mogućih objašnjenja je da vitamin B12 sudjeluje u sintezi kemikalija u mozgu, poput serotonina i dopamina, koji pomažu regulirati raspoloženje.

Nešto vam se dešava s očima

U ekstremnim slučajevima, nedostatak vitamina B12 može oštetiti optičke živce ili začepiti krvne žile u mrežnici što uzrokuje zamagljeni vid, dvostruke slike, osjetljivost na svjetlo te čak i gubitak vida.

Prepoznajete li neke od ovih simptoma i kod sebe svakako posjetite liječnika i provjerite svoju krvnu sliku.
Različita stanja mogu imati iste ili slične simptome pa se svakako konzultirajte s liječnikom prije nego učinite nešto na vlastitu ruku.

 

(Izvor:usn.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top