fbpx Četiri zastupnika SDA u Parlamentu BiH obaraju set zakona o povećanju akciza

Četiri zastupnika SDA u Parlamentu BiH obaraju set zakona o povećanju akciza

Home

Četiri zastupnika SDA u Parlamentu BiH obaraju set zakona o povećanju akciza


Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Salko Sokolović kazao je danas novinarima u Sarajevu da neće glasati za set zakona o povećanju akciza koji će se pred poslanicima naći na sjednici Doma zakazanoj za 20. aprila.

 

On, kao ni poslanici te stranke Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, na prošloj sjednici Predstavničkog doma odbili su hitnu proceduru donošenja seta tih zakona koji predviđaju povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož ulje u iznosu od 15 feninga što bi trebalo biti utrošeno za izgradnju cesta i autocesta.

U medijima se međutim pojavila informacija da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao s ta četiri poslanika, što je Sokolović demantirao tvrdeći da ni s kim nije razgovarao ni on niti Šepić, dok su Mehmedović i Ahmetović bili na sastanku i razgovarali vezano za određene zaključke koji bi omogućili manje opterećenje za bh. građane.

Tvrdi da, bez obzira na te zaključke on neće promijeniti svoj stav, zbog činjenice da je Predstavnički dom već usvojio mnogo zaključaka u prethodnom periodu, ali oni nisu realizirani. Za set zakona neće glasati jer tvrdi da će to proizvesti i lančana poskupljenja, a građani će biti dodatno zaduženi.

SDA smatra neophodnim usvajanje izmjena seta zakona o akcizama što je uvjet za aktivaciju 156 miliona eura za Autoceste i 65 miliona eura za Ceste FBiH.

Prema Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ta mjera, okarakterisana kao prethodna mjera, jedan je od uvjeta koji se moraju ispuniti da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 miliona KM.

Dom naroda PSBiH ranije je podržao set tih zakonskih rješenja u hitnoj parlamentarnoj proceduri.

 

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 18/04/2017 - 14:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top