Četrnaest bh. sportista dobilo stipendije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine

Home

Četrnaest bh. sportista dobilo stipendije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine

Olimpijski komitet BiH je putem programa Olimpijske solidarnosti "Olimpijske stipendije" obezbijedio 14 stipendija za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Stipendije su dobili: Amel Tuka, Hamza Alić, Mesud Pezer (atletika), Harun Sadiković (judo), Meris Muhović (karate), Adem Fetahović (boks), Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Larisa Cerić (judo), Aleksandra Samardžić (judo) , Ivona Ćavar (karate), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Lejla Tanović (biciklizam) i Amina Kajtaz (plivanje).

Bh. sportisti će primati mjesečnu stipendiju u iznosu od 500 američkih dolara u trajanju od tri godine, što je za 78.000 dolara više nego za posljednje Olimpijske igre Rio 2016.

Dakle, ukupna podrška OK BiH i Olimpijske solidarnosti po sportisti iznosi 18.000 dolara po takmičaru.

Ovo je svakako samo mali doprinos Olimpijskog komiteta BiH našim najboljim sportistima kako bi se kvalifikovali i ostvarili svoje olimpijske snove na narednim ljetnim Olimpijskim igrama.

Iako OKBiH kao udruženje građana nije nadležan za finansiranje sporta, za nadati se da će druge institucije koje su nadležne za finansiranje vrhunskog sporta prepoznati značaj investiranja u najbolje sportiste u ovom trenutku kako bi imali dovoljno vremena i sredstava za pripreme i ostvarenje očekivanih visokih rezultata, saopćili su iz OKBiH.

 

(Izvor: Klix)

Objavito: Wed, 09/27/2017 - 15:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top