Home

Četvrta noć SFF-a: Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova "Taoci" i "Žaba"

14 Aug

Četvrta noć SFF-a: Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova "Taoci" i "Žaba"

Četvrte večeri Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetala je ekipa ruskog filma "Taoci", koji je prikazan u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa.  

Crvenim tepihom prošetala je ekipa i redatelj filma "Žaba", glavni akteri kao i redatelj filma nakon čega će ići na prikazivanje filma unutar programa Open air. Osim njih projekciji filma prisustvovali su i Michael Franco, član žirija Takmičarskog programa kao i Muhamed Hadžović.

Film "Taoci" smješten je u Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Gruziji 1983. godine.

Pripreme za Nikino i Anino vjenčanje, koje njihove elitne porodice doživljavaju kao veliki dan, u punom su zamahu. Međutim, mladenci i njihovi prijatelji pripreme koriste kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza.  Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja.  

Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče sprovesti najrizičniji mogući plan: otmeti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka.  Nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu. Film je režirao Rezo Gigineishvili, dok scenarij uz njega potpisuje i Lasha Bugadze.

Uloge tumače Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze i Ekaterine Kalatozishvili.

 

(Izvor:Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top