Četvrti dan protesta u Kataloniji: Sukobi demonstranata i policije

Demonstranti nezadovoljni presudama za devet čelnika katalonskih separatista postavili su barikade paleći kontejnere sa smećem i namještaj u Barceloni u četvrtak navečer, dok su protesti ušli u četvrti uzastopni dan.

O sukobima između policije i demonstranata izvješteno je u nekim slučajevima, a lokalni mediji su javili o bacanju kamenica i molotovljevih koktela na policajce.

Policija je s uspjehom razdvojila dva protestna skupa - jedan za podršku nezavisnosti Kataloniji, bogatoj regiji na sjeveroistoku Španije, i drugi koji su održali desničarski ekstremisti, prenosi N1.

Lokalna TV stanica procijenila je da su deseci hiljada separatističkih aktivista još na ulicama regionalne prijestonice nakon ponoći.

O demonstracijama je također javljeno u katalonskim gradovima Gironi i Lleidi.

Katalonski čelnik Quim Torra zaprijetio je održavanjem novog referenduma o secesiji regije od Španije.

Separatističko čelništvo osudilo je nasilje, pozivajući na mirne demonstracije.

Protesti u srijedu navečer u Barceloni posrtali su nasilni kada su demonstranti palili automobilske gume i bacali kamenice i zapaljive predmete na policajce.

Presude separatistima uslijedile su otprilike dvije godine nakon što su proveli referendum o proglašenju Katalonije nezavisnom državom.

Najduža zatvorska kazna od 13 godina izrečena je bivšem katalonskom potpredsjedniku Oriolu Junquerasu. Španski mediji spekulirali su da bi osuđeni katalonski separatisti mogli biti oslobođeni nakon što odsluže četvrtine svojih kazni, prenosi dpa.