Cijene divljaju: Hrvatski grad na Jadranu ove godine skuplji od Majorke

Gotovo da nema nikog ko je ljetovao na hrvatskim obalama, a da se kući nije vratio sa osjećajem da je nešto negdje platio previše.

Hrvatska dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore s padom tražnje u odnosu na prošlu godinu i zbog toga se spuštaju cijene čak i do 20 posto, zbog čega poskupljenje od 12,7 posto u Zadru bode oči.

Sedmodnevni odmor u Zadru je skuplji nego u Pafosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, Majorki i Kosti del Sol u Španiji, kao i u bugarskom odmaralištu Sani bič, pokazalo je istraživanje koje je proveo britanski tabloid "The Sun".

Hrvatski "Večernji list", koji se bavio temom istraživanja britanskog tabloida, navodi da se u Hrvatskoj može ljetovati za manje od 3.500 eura, na koliko je engleski tabloid procijenio da košta sedmodnevno ljetovanje u Hrvatskoj.

Mimo toga, ističe hrvatski list, jadranske cijene su posebna priča i gotovo da nema nikoga ko je ljetovao na hrvatskim obalama, a da se kući nije vratio s osjećajem da je nešto negdje platio previše.

Kapučino od šest eura, kilogram grožđa za deset, hamburger za 22, sendvič od 13,5 eura, samo su neke od "podivljalih" ljetnih cijena na Jadranu, piše "Večernji list".

Napuhane cijene, piše "The Sun", dio su jadranskog folklora, ali za direktora Hrvatske organizacije turizma Veljka Ostojića istina o cijenama ipak ima više lica.

- Svako poređenje s konkurencijom dobro je da bi nam pokazalo kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako mi ne bi trebalo da se borimo s konkurencijom cijenama, već kvalitetom, koji onda dopušta nešto više cijene, ne smijemo sebi da dopustimo da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi da budemo svjesni jeste da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cijena - rekao je Ostojić za "Večernji".