CIK BiH – Članovi izbornih komisija o unapređenju izbornog procesa

Jedan od razloga velikog broja odustajanja od članstva u biračkim odborima je i visina naknade u odnosu na složenost posla i odgovornost, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Na inicijativu Općinske izborne komisije Sapna, jučer je u Sapni održan sastanak općinskih izbornih komisija te regije sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irenom Hadžiabdić i Stjepanom Mikićem, a akcenat sastanka je stavljen na imenovanje i rad biračkih odbora.

Diskutovano je i o visini naknada izborne administracije i s obzirom na to da je ovo period predlaganja i usvajanja općinskih budžeta potrebno je blagovremeno uputiti inicijative za povećanje tih naknada. Jedan od razloga velikog broja odustajanja od članstva u biračkim odborima je i visina naknade u odnosu na složenost posla i odgovornost, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Osim članova izbornih komisija Sapne, Lopara, Teočaka i Gradačca sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Sapna.

Predstavnici Centralne izborne komisije BiH su navedeni sastanak ocijenili korisnim i pozdravili su ovu inicijativu Općinske izborne komisije Sapna, jer je na taj način nastavljena praksa organiziranja sastanaka izbornih komisija regionalnog karaktera koje je ranije započela Centralna izborna komisija BiH, navodi se u saopćenju.