Arnautović: CIK BiH nastoji naći rješenje za deblokadu uspostave vlasti u FBiH

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je nakon hitnog zasjedanja potvrdio novinarima da članovi CIK-a kao odgovorni zvaničnici nastoje naći rješenje kako bi se deblokiralo formiranje vlasti.

"Žao mi je što nemamo službeno saopštenje CIK-a o tome šta trenutno radi Komisija. Posljednjih dana i sedmica intenzivno radi, usaglašava se između članova CIK-a, prikuplja određene fakte i činjenice kako bi bilo doneseno odgovarajuće rješenje, prije svega za uspostavu vlasti nakon Općih izbora", dodao je Arnautović.

Iako se na hitnoj sjednici nije razmatrala odluka o načinu formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Arnautović je pojasnio da je ta odluka kompleksna i da su u opticaju četiri temeljna ustavna zakonska principa o kojima se raspravlja.

"Prvi je o konstitutivnosti naroda, drugi je princip pariteta, koji kaže da u Domu treba biti 17 Bošnjaka, 17 Srba, 17 Hrvata i sedam iz reda ostalih. Treće je načelo teritorijalnosti, a četvrti je princip proporcionalnosti. Ovdje su četiri principa koji se nekada u nekoj situaciji međusobno isključuju", dodao je Arnautović. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici donijela tri odluke, među kojima su Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i Odluka o povratu uplaćenog novčanog iznosa takse za ovjeru.

Trećom odlukom CIK je potvrdio rezultate posrednih izbora za Vijeće naroda Republike Srpske, čija je konstitutivna sjednica zakazana za sutra.