CIK poništio gotovo sve odluke donesene u vezi izbora: 'Mi se gušimo'

.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je 20. sjednicu, a na dnevnom redu su i neke tačke koje se tiču Općih izbora zakazanih za 2. okotobar ove godine. Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri HDZ-a BiH nisu glasali za da se na dnevnom redu nađe tačka o izdvajanju novca za izbore.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za izbore potrebno je obezbijediti u roku od 15 dana od raspisivanja izbora. U ovom slučaju, taj rok ističe danas.

Kako su iz CIK-a naveli u jučerašnjem saopćenju sredstava nisu osigurana u zakonom propisanom roku što je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces pa će morati poništiti već provedene postupke javnih nabavki.

 

To su sljedeće tačke dnevnog reda:

 

Prijedlog Odluke o poništenju postupka:

 

LOT 1 – štampanje i pakovanje privremenih i konačnih biračkih spiskova

LOT 2 – štampanje koverata i oznaka za biračka mjesta

LOT 3 – štampanje obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije i Glavni centar za brojanje i štampanje postera za biračka mjesta i izborne komisije

LOT 4 – izrada fascikli sa vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata

Prijedlog Odluke o poništenju postupka:

 

LOT 1 – nabavka ambalažnog materijala (PVC vreće) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

LOT 2 – nabavka ambalažnog materijala (kartonske kutije) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovini.

Prijedlog Odluke o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika također je na bio na dnevnom redu kojim bi se produžilo radno vrijeme zaposlenih u CIK-u do završetka izbornog procesa.

 

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, dotakao se tokom rasprave i sjednice Vijeća ministara BiH.

 

"Je li zakon u ovoj državi jednak za sve jer je zakonska odredba da se sredstva osiguraju u 15 dana. "Malo su me ponijele emocije, ali suočeni smo sa situacijom gdje moramo neke stvari u izbornom procesu vratiti na početne pozicije", rekao je Arnautović.

 

Vanja Bjelica-Putinja, članica CIK-a, kazala je da je novac za provođenje izbora bio jučer te da CIK insistira na poštivanju zakonskih normi koje su propisane Izbornim zakonom u Bosni i Hercegoini.

 

Željko Bakalar, član CIK-a, istakao je da je potreba za finansijska sredstva za provedbu izbora nužnost bez obzira na to da li su uspjele izborne reforme.

Danas počinje borba, moramo tjerati svoje uposlenike da rone na dah. Mi se zapravo gušimo", rekao je Bakalar.

 

Ocjene koje su donesene nakon neuspjele sjednice VM BiH, kako je istakao Bakalar, ne stoje. Bakalar je istakao da se u međunarodnim krugovima šire informacije da se sredstva za izbore mogu omogućiti i u junu.

 

Arnautović je poslao poruku Državnom parlamentu te ih pozvao da omoguće CIK-u da budu nezavisni.

 

Tokom rasprave o poništavanju radnji koje su započele na vrijeme, Arnautović je kazao da su se resursi CIK-a trošile, a sada se moraju povući.

 

Nakon glasanja, Odluke o poništenju postupaka su prihvaćene.

Izvor: