Vladajući AKP: Cilj je da Turska godišnje otvara najmanje milion radnih mjesta

ANKARA (AA) - Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u Turskoj objavila je izborni program za predstojeće izbore u kojem se, između ostalog, navodi da će znatno biti povećana izdvajanja u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija u cilju snažnije prozvodnje "domaće tehnologije", javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se i da će biti nastavljena dodjela bespovratnih sredstava u oblasti poljoprivrede, kao i da će biti pružena podrška upotrebi obnovljivih izvora energije i informacionih tehnologija u poljoprivredi.

U izbornom programu se naglašava da će u narednom periodu prioritet biti dat domaćim i obnovljivim izvora energije i osigurat će se njihova diverzifikacija.

Navodi se da će u oblasti vanjske politike prioritet biti potreba reformisanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN), borba protiv terorističkih organizacija FETO, PKK i ISIS, turska dijaspora i stanje muslimana u Europi.

Podsjećajući na ranije sukobe u Ruandi i Bosni Hercegovini i danas u Siriji i Mijanmaru, posebno je naglašena potreba reformi unutar Vijeća sigurnosti UN-a, te se dodaje da će na svim poljima biti nastavljena podrška Palestini.

Navodi se i da Turska Europsku uniju (EU) smatra strateškim ciljem, dodajući da odnosi sa EU-om ne predstavljaju alternativu nego su komplementarni u smislu odnosa s drugim zemljama.

U izbornom programu se napominje da će posebna pažnja biti posvećena i pružanju kvalitetnijih usluga u sektoru zdravstva, te se dodaje da je cilj da u narednih pet godina na godišnjem nivou bude otvoreno najmanje milion radnih mjesta.

Navodi se da će biti poduzete snažne reforme u pogledu povećanja kvaliteta obrazovanja, a bit će stavljen naglasak i na aktivnijem učenju stranih jezika.

Prema izbornom programu, bit će pružena snažna podrška mladim investitorima starosne dobi od 18 do 29 godina, napominjući da će biti nastavljena makroekonomska i finansijska stabilnost.

Također će biti povećana i izvršna ovlaštenja općina kako bi njihov rad bio efikasniji i produktivniji.

U programu se još navodi da će biti završena izgradnja koridora sjever-jug i istok-zapad koji čine ključni dio putne infrastrukture u zemlji.

Dodaje se da će Turska u narednom periodu postati jedan od najvažnijih tranzitnih centara na svijetu u oblasti avionske i pomorske industrije.

Na kraju se navodi i kako je cilj da broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu do 2023. godine bude povećan na 90 miliona.

Podsjetimo, parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj održat će se 24. juna.