Čime se bavi kompanija čiji će logo stajati na dresu Barce?

Home

Čime se bavi kompanija čiji će logo stajati na dresu Barce?

Nešto ranije su u javnost procurile slike novog dresa Barcelone, u kojem će igrači katalonskog diva nastupati u narednoj sezoni.

Ono što će vjerovatno mnogima zapasti za oko jeste da na centralom dijelu dresa neće više stajati reklama Qatar Airwaysa, koja se tu nalazila od 2013. godine.

Naime, od nedavno je poznato da će Barcelona u narednu sezonu ući sa novim bogatim sponzorom. Radi se o japanskoj kompaniji Rakuten, koja je zauzela mjesto Barceloninog glavnog globalnog partnera.

Barcelona je sa novim sponzorom potpisala ugovor čija je vrijednost 200 miliona dolara, a koji će trajati do 2020. godine. Međutim, mnogima je nepoznanica o kakvoj je, zapravo, kompaniji riječ.

Osnivači ove kompanije koja se bavi prodajom putem interneta, za svoj naziv "Rakuten", odlučili su se jer ta riječ na japanskom znači "optimizam".

Ovaj pojam bio je odličan izbor za uspješnu japansku kompaniju uzmemo li u obzir njihova dostignuća.

Kompaniju čije je sjedište u Tokiju je 1997. godine osnovao Hiroshi Mikitani, a 2016. godine Rakuten je imao zaradu od preko 6,2 milijarde dolara.

Iako su rijetki čuli za ovog japanskog giganta, mnogi se svakodnevno koriste jednim proizvodom, odnosno uslugom, koja je u njihovom vlasništvu.

Naime, Rakuten je 2014. godine kupio aplikaciju Viber od izraelsko-američke porodice Shabtai za 900 miliona dolara. Tada je objavljeno da je porodica Shabtai Rakutenu prodala 55.2% svog udjela u Viberu.


(Izvor: Sportsport.ba)

Objavito: Čet, 05/11/2017 - 10:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top