ČISTE SE KUĆE I AVLIJE: Dolazi nam najdraži gost, mubarek mjesec Ramazan!

Home

ČISTE SE KUĆE I AVLIJE: Dolazi nam najdraži gost, mubarek mjesec Ramazan!


U subotu 27. maja muslimani će zapostiti prvi dan ramazana, koji će i ove godine unijeti posebnu atmosferu u domove i gradove. Prvi dan Ramazanskog bajrama bit će u utorak, 25. juni. 2017.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, “punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku”. Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te se*sualni odnosi i pušenje duhana.

Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.

Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura (objed kojim počinje post) i iftara (objed kojim se post završava).

(Izvor: islamlive.net)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 24/05/2017 - 06:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top