Dunović: Civilizirano odgovoriti na urušavanje multietničkih vrijednosti BiH

Bosna i Hercegovina nakon ovogodišnjih oktobarskih izbora nalazi se u možda i najvećem iskušenju od uspostavljanja mira 1995. godine.

U danima koji dolaze odlučivat će se o putu kojim ćemo se kretati – on može biti retrogradan, anticivilizacijski i opterećen duhovima prošlosti ili može biti put budućnosti, evropskih civilizacijskih vrijednosti, put mira i prosperiteta – smatra potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji se osvrnuo na protekla politička dešavanja u BiH.

On je komentirajući eventualne scenarije koji bi se mogli realizirati i izmijeniti stanje u BiH, kazao građanima da alternativa za građanski koncept društva ne postoji te da taj koncept garantuje očuvanje svih komponenti koje mogu i trebaju osigurati naš siguran ulazak u porodicu evropskih država, navodi se u saopćenju iz Dunovićevog kabineta.

– Sve drugo je tek privid, iluzija, prevara. Evropa ne želi segregacije po bilo kojoj osnovi, ona ne priznaje, nego sa prezirom i osudom gleda na etničke, vjerske i kulturološke predrasude. Bosna i Hercegovina mora ozdraviti od virusa nacionalizma, mora kazniti korupciju i nepotizam, ojačati sistem obrazovanja i imati hrabrosti reći “ne” tamničarima naših života. A mi svi dobro znamo ko su oni. Drže nas u zabludama skoro trideset godina – kazao je Dunović.

On podsjeća da su od jula 2000. godine Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni u cijeloj BiH, te napominje da tako kaže presuda Ustavnog suda BiH, ali ne i kantonalni ustavi u kojima HDZ ima vlast.

– Kantoni u kojima je navedeni naziv preimenovan u županije, iako je Ustavni sud rekao da je to protuustavno, politici HDZ-a ne predstavlja ni najmanju brigu. Proračunatom rušiteljskom politikom zagovaraju ignorisanje Ustava, a u tim “županijama” Srbi nikada nisu ni postali konstitutivni. Činjenice su neumoljive – HDZ jeste prekršio presudu Suda i kanton nazvao županijom, a Srbe negira i briše – kaže Dunović.

Dodaje da “HDZ selektivno pristupa presudama Ustavnog suda i uzima šta i koliko želi”.

– U posljednje vrijeme mnogo se govori o tome kakvu će odluku donijeti Centralna izborna komisija (CIK) i šta će uraditi Ustavni sud BiH u predmetu po apelaciji Borjane Krišto. Naslućuju se dva moguća scenarija. Prvi, u kojem CIK donosi protuustavnu odluku da se primjenjuje popis iz 2013. za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, iako Ustav BiH jasno navodi da se primjenjuje popis iz 1991. godine do provedbe Aneksa VII (povratak svi na svoje). To znači da ukoliko članovi CIK-a donesu odluku kojom raspodjela mandata ide po popisu iz 2013., oni direktno legalizuju rezultate etničkog čišćenja. U slučaju najavljenih poteza CIK-a, reakcija međunarodne zajednice mogla bi izostati – mišljenja je Dunović.

Po drugom scenariju, smatra Dunović, sudije Ustavnog suda BiH mogle bi prihvatiti apelaciju Borjane Krišto, te čak i naložiti brisanje člana Ustava FBiH kojim je definisana popuna Doma naroda, po principu da se iz svake kantonalne skupštine delegira minimalno jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran.

– Potez međunarodne zajednice je do sada u mnogo slučajeva izostao, pa bi kod ostvarenja navedenih scenarija, njihova reakcija zapravo bila jednako zakašnjela. Oni su davno trebali reagovati. Poništava se svaka multietničnost u BiH. Prilikom glasanja na izborima građani bi se morali prethodno nacionalno izjasniti ili odlučiti da li žele živjeti u kantonu ili županiji, odnosno Herceg-Bosni. I onda dolazimo do jedne vrlo opasne činjenice, o kojoj niko ne razmišlja naglas i ne verbalizira je u javnom prostoru – to je podatak da po popisu iz 2013. u FBiH živi tek 2,55 posto Srba – smatra Dunović.

Moramo biti svjesni važnosti ovoga trenutka i dostojanstveno, civilizirano odgovoriti na pokušaje urušavanja multietničkih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Zbog naše djece, zbog zemlje koju volimo, poručio je Dunović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.