“Agrokomerc” tone sve dublje: Vlada F BIH priznala zastoj u sanaciji nekadašnjeg giganta

Home

“Agrokomerc” tone sve dublje: Vlada F BIH priznala zastoj u sanaciji nekadašnjeg giganta


Da se igra bez granica oko nekadašnjeg velikokladuškog prehrambenog giganta “Agrokomerca” nastavlja potvrdila je to još jednom Vlada Federacije BiH koja je na posljednjoj sjednici razmatrala i prihvatila Informaciju u vezi Programa mjera sanacije ovog privrednog društva, potvrdio je za ekapija.ba Munir Termiz, jedna od boraca za prava radnika “Agrokomerca”

On kaže kako je žalosno da i dalje vlasnik “Agrokomerca” (Vlada) ima maćehinski odnos prema ovoj firmi.

“Ovim ništa nije riješeno. Vlada je samo primila informaciju k znanju i ništa se nije obavezala, te na ovaj način ponovo prebaciju lopticu pozivajući se na zaključke iz juna 2011. godine, kada su se predstavnici Federalne vlade, Unsko-sanskog kantona, `Agrokomerca`, Saveza samostalnih sindikata u BiH – Podružnica u `Agrokomercu` i općine Bužim, Cazin i Velika Kladuša, sporazumjeli o formiranju Stručnog tima za izradu Programa”, kaže Termiz, smatrajući da strateški tim ništa neće moći uraditi, jer nema ingirencije.

Ovakvim potezom Vlade FBiH Termiz smatra, nastavlja sa agonijom, a radnici “Agrokomerca” i dalje neće znati šta je to plata, topli obrok, regres, uplaćeno PIO, ovjerena zdravstvena knjižica, a i oni koji su stekli pravo na penziju zbog neizmirenih obaveza neće moći uživati u njoj.

“Nadzorni odbore je taj koji treba da bude veza između većinskog vlasnika i Uprave `Agrokomerca`. Ne znam šta može uraditi strateški tim u ime Vlade”, naglašava Termiz.

Sa druge strane Vlada je priznala zastoje u sanaciji Agrokomerca, te smatra kako Programa mjera sanacije, ne trpe daljnja odlaganja. Smatraju kako stručni tim za “Agrokomerc”, kada bude formiran, treba da se orijentiše na nekoliko ključnih ciljeva, među kojima su zadržavanje temeljne djelatnosti “Agrokomerca” kao strateške za FBiH i BiH. Treba obnoviti proizvodnju u postojećim kapacitetima iz koje će biti moguće financirati tekuće poslovanje i stvarati realne pretpostavke za dugoročnu održivost. Uz postepeno povećanje ukupnih rezultata poslovanja treba doći na razinu usporedivih poduzeća u zemlji i regiji.

Mišljenja su da posebni potencijal rasta postoji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, jer “Agrokomerc” raspolaže znatnim i vrijednim poljoprivrednim zemljištem koje je, zbog dugotrajnog nekorištenja, pogodno za proizvodnju organske hrane. Dodatni izvori prihoda i posebni potencijal rasta postoji u mogućim strategijskim savezima i partnerstvima privatnog i javnog kapitala u oblasti zajedničke proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda i pružanja usluga na domaćem i regionalnom tržištu.

uskportal

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 01:52

Facebook komentari

Back to top