“Douze points”

Home

“Douze points”


Balkanci se moraju oko nečega prepirati. Jednostavno, u trenutku kad iščeznu ili bar izblijede  sve one nedoumice, historijske nepravde i rasprave oko kojih se danima lome koplja, valja nabrzinu izmisliti i stvoriti neki skandal oko kojeg ćemo razbijati glavu i svađati se do besvijesti. Ipak, ovog vikenda sam se uvjerio da se svađati možemo i oko trivijaliteta poput sedam eurovizijskih bodova.

Piše : Faruk Ajdinović

Kad je ljepuškasta zagrebačka spikerica šablonski poslala pozdrave u Dusseldorf, grad domaćin 56. po redu najpopularnijeg televizijskog showa na svijetu, malo ko je od nas očekivao da će se ima naše zemlje naći već pored oznake za sedam bodova. No, desilo se. Komentator BHT-a, Dejan Kukrić, udario je u smijeh jer mu je, kao i većini Bosanaca, bila smiješna ova očigledna zlobna sabotaža “stručnog” žirija HTV-a. I Eurosong je završio, BiH je ostvarila svoj drugi najbolji rezultat u povijesti, dobili smo najviše 12-ica u finalu Eurosonga, ali sve je to jednostavno palo u vodu iz koje je samo stršilo sedam bodova iz Hrvatske za Dinu Merlina i našu zemlju.  Odjednom je to postalo pitanje od prvoklasnog značaja. Zanemarile su se sve kudikamo bitnije stvari i problemi jer je, zaboga, kako li se samo drznuše, Hrvatska Bosni i Hercegovini na Euroviziji, kao realno takmičenju kojim dominira kič i prvoklasni neukus, dala “samo” sedam bodova. I eto ti na Facebooku prijetnji razjarenih Bosanaca kako će zbog tog „drskog i nečuvenog  čina“ ozbiljno razmisliti o ljetovanju na Jadranu ili onih škrtih Hrvata koji prijeteći vrište da će se od sad potruditi da „nezahvalnim Bosancima“ daju, ni manje ni više, nulu. Da stvar bude gora, čak su se i direktori delegacija, pjevači, televizijski urednici, uključili u okršaj i stali, razumljivo, svaki na stranu svog predstavnika.  I niko se ne obazire na činjenicu da je Eurosong emisija namijenjena općenarodnoj zabavi potonulih Evropljana, niti na činjenicu da niko nije potpisao ugovor kojim se obavezuje da će doživotno razmijenjivati samo visoke bodove. Niko se ne obazire na to, ali su svi, pa i političari, našli vremena da daju svoj komentar o pucanju eurovizijske tikve.

Najoštriji, ali i najiskreniji svakako je bio Dejan Kukrić, direktor bh. Delegacije, koji je s pravom rekao da je zlonamjerno i očigledno saboritanje naše pjesme od strane isključivo žirija nemoralan potez, ali je i začinio stvar komentarom da je onom trominutom klišeju  koji je predstavljao Hrvatsku, mjesto na začelju tabele. Prozvanim  se, ničim izazvan, našao Boris Novković, član spornog žirija u Zagrebu, koji je odgovornost prebacio na druge vrisnuvši i časno se zaklevši da je on taj koji je razmišljao o dobrosusjedskim odnosima. Peripetija se nastavlja kad i Dino Merlin gorko zakuka o svehrtvatskoj izdaji koja je usmjerena protiv njega lično i personalno. Onda su i hrvatski portali komentare naših predstavnika nazvali „skandaloznim“ jer, eto ti drskosti i nečuvene prepotentnosti, „bezobrazni Bosanci vrijeđaju Hrvatsku“. Zaboravljaju, očigledno , i jedni i drugi da svaki žiri ima pravo dati nekoj pjesmi onoliko bodova koliko sami smatraju da trebaju, ali i da svi mi imamo pravo te glasove smatrati bezobraznim, saboterskim i malicioznim, što itekako i jesu. Zaboravljaju, očigledno, i Bosanci i Hrvati da su prvi u redu kad treba ismijati političke glasove Kipra i Grčke, Moldavije i Rumunije,  Rusije i Bjelorusije, Irske i Velike Britanije, ali da su isto i prvi u redu da se zapitaju zašto su ih susjedi ove godine zapostavili za bod ili dva. Licemjerje na vrhuncu.

U konačnici, dok je Eurosong show koji bilježi solidnu, pa čak i nisku stopu zainteresiranosti u zemljama zapadne Evrope, na Balkanu su i u tom šarenilu pronašli dobar poligon da se još jednom razračunaju sa komšijama i susjedima. Nikom nije palo napamet, recimo, žaliti se što nam Island ili Gruzija nisu dali ni boda, ali se zato oko bodova zbunjenog hrvatskog žirija pronašao okidač za vatromet internetske gluposti i patriotizma učmalog u kućnim foteljama. Smisla u svim tim raspravama, naravno, nema, ali smisao ionako nikad nije bio konstanta u jednačini balkanskog marifetluka i onih najbanalnijih, eurovizijskih, rasprava.

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:51

Facebook komentari

Back to top